Rakočević: O zakonima kad se opozicija vrati u odbor

0

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Nikola Rakočević kazao je da će podgrupe Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, koje rade na unapređenju izbornih zakona, imati do kraja jula spremna zakonska rješenja.

Rakočević je dodao da će zakoni biti urađeni shodno preporukama ODIHR-a i Evropske komisije, uz ključnu pomoć predstavnika civilnog sektora, akademske zajednice i stručne službe Skupštine.

“Rješenja koja ćemo koncipirati umnogome unapređuju sistem, nećemo ih predlagati u dalju proceduru dok se kolege iz opozicije ne uključe u rad Odbora i daju svoje prijedloge jer je namjera većine u Skupštini da kreira zakone koji će zadovoljiti ne samo većinu u vlasti već i većinu u opoziciji”, rekao je Rakočević za Pobjedu.

Govoreći o tome kako bi trebalo prevazići aktuelno stanje, budući da i pored više poziva, opozicija i dalje ne namjerava da se vrati u Odbor, Rakočević je istakao da demokratija ne poznaje drugi metod prevazilaženja ovakvih problema osim u otvorenosti za dijalogom.

“Sve relevantne domaće i inostrane adrese su preporučile i pozvale opoziciju da se vrati u rad Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Partije u vlasti su spremne na razgovor o svim pitanjima, prijedlozima koji ce unapređivati izborne zakone, skladno savremenim standardima poznatim u zemljama razvijene demokratije. Kako za zakone koji traže dvotrećinsku podršku, tako i o zakonima za koje je potrebna natpolovična većina, važno je postići širok konsenzus”, poručio je Rakočević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.