Rakočević i Stjepović na NATO Parlamentarnom samitu

0

Neposredno prije NATO Samita, u Vašingtonu je 8-9. jula organizovan NATO Parlamentarni Samit, na poziv rukovodstva Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, a koji je, između ostalih, okupio i predsjednike parlamenata iz 23 države članice, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

“Ovaj skup je predstavljao jedinstvenu priliku za prezentaciju parlamentarne dimenzije Alijanse i potvrdu stavova savezničkih parlamenata o ključnim prioritetima za Alijansu”, naveli su iz Skupštine.

Skupštinu Crne Gore su predstavljali šef Delegacije Duško Stjepović i njen član Nikola Rakočević.

Ovim povodom, prvog dana skupa, organizovan je susret učesnika Parlamentarnog samita u zgradi Kapitola, kojem je prisustvovao odlazeći generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, dok je drugog dana održan sastanak tokom kojeg su se učesnicima obratili predsjednici parlamenata i šefovi stalnih delegacija u Parlamentarnoj skupštini NATO, koji su iznijeli ključne stavove vezano za aktuelna pitanja bezbjednosnog karaktera na globalnom planu.

“Učesnicima skupa ispred Crne Gore obratio se poslanik i predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Duško Stjepović, koji je, u najznačajnijem, podsjetio da Parlamentarna skupština NATO-a postavlja zajedničke i univerzalne vrijednosti u središte odluka koje donosi, a koje predstavljaju preporuke Sjevernoatlantskom savezu na koji način da odgovori na hitne izazove našeg vremena, imajući u vidu da demokratija i sloboda predstavljaju zajedničke vrijednosti svih”, kaže se u saopštenju.

Istakao je, dodaje se, da suočene s trajnom prijetnjom od terorizma i nestabilnosti, sajber i hibridnih napada i dezinformacija, države članice NATO svoj odgovor moraju temeljiti na predanosti temeljnim vrijednostima demokratije, vladavine prava, slobode i poštovanja ljudskih prava.

Značajnim je ocijenio da je za ostajanje na ovom putu važno potvrditi dugoročno ulaganje u odbranu i jačanje Saveza, te snaženje parlamentarne diplomatije, dok zakonodavne institucije aktivno ispunjavaju svoje uloge nosilaca demokratije i poretka utemeljenog na pravilima.

“Stjepović je konstatovao da jedan od političkih prioriteta Crne Gore u okviru Saveza jeste zagovaranje evropske i evro-atlantske perspektive za cijeli Zapadni Balkan, imajući u vidu strateški značaj našeg regiona za cijelu evro-atlantsku zonu”, zaključuje se u saopštenju.

(cdm)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.