Rakočević: Crna Gora mora da dostavi Londonu dokaze o Dušku Kneževiću

Rakočević: Crna Gora mora da dostavi Londonu dokaze o Dušku Kneževiću

Do odbijanja izručenja odbjeglog biznismena Duška Kneževića ne može doći, imajući u vidu sve raspoložive dokaze, tvrdi za televiziju Nova M profesor na Pravnom fakultetu Velimir Rakočević.

Rakočević kaže i da se izručenje mora dogoditi u razumnom roku.

Mjerama obezbjeđenja, pojavljivanjem pred sudom, te jemstvom i formalno je počeo proces ekstradicije odbjeglog biznismena Duška Kneževića.

On je, prenose mediji, u Velikoj Britaniji saslušan po potjernici koju je za njim raspisalo Specijalno državno tužilaštvo.

U ovom slučaju se, objasnio je za Novu M profesor Pravnog fakulteta kriminolog Velimir Rakočević, postupa u skladu sa crnogorskim Zakonom o pružanju međunarodne krivično-pravne pomoći u skladu sa Evropskom konvencijom o ekstradiciji sa dodatnim protokolima, gdje postoji stoprocentna usaglašenost.

„Procedura je sljedeća: nakon lociranja lica, licu se određuje ili ekstradicioni pritvor ili se određuju druge mjere kao što su te alternativne u ovom slučaju, uglavnom bitno je da je to lice pod kontrolom, da ne može pobjeći i da naravno se obezbijedi njegovo prisustvo u postupku ekstradicije“, ističe profesor Pravnog fakulteta Velimir Rakočević.

Tako je Kneževiću britanski sud oduzeo sva tri pasoša – britanski, crnogorski i kiparski, zabranjeno mu je da napušta tu zemlju kao i da se približava aerodromima, željezničkim stanicama i lukama, te kretanje van kuće poslije 23 sata. Takođe, određena mu je mjera nadzora i kaucija od 70.000 funti. Tome se, kako navodi Rakočević, pribjegava upravo zbog sprečavanja bjekstva. Imajući u vidu da su sve ove mjere limitirane na period do šest mjeseci, sve radnje se moraju preduzeti da bi se i izručenje dogodilo u tom roku, ističe Rakočević.

„Ne može trajati godinama, ipak postoje neki razumni rokovi pogotovo u kada je pravno jasna situacija, kad se prilože dokazi, i kad se radi o krivičnom djelu za koje je obavezno izručenje. Prema tome, naročito kad imamo bilateralne zakone oni olakšavaju procedure, i lice se može relativno brzo izručiti. Koliko je to? Pa ne možemo prejudicirati, ali kada su jasne situacije može se završiti za nekoliko mjeseci”, kaže on.

Za Kneževićem je raspisana crvena Interpolova potjernica. Nadležni pravosudni organ Crne Gore kompletnu dokumentaciju, odnosno predmet dostavlja Ministrarstvu pravde koje predmet dalje prosleđuje nadležnom organu zamoljene države.

„To Ministarstvo dostavlja predmet nadležnom sudu. Dakle, nadležni sud je dužan da to lice sasluša, da izvrši uvid u dokumentaciju, da sasluža nadležnog državnog tužioca, i kad sprovede kompletan postupak on donosi odluku o izručenju ili o odbijanju izručenja“, poručuje Rakočević.

Related posts

1 Comment

  1. Petrusin

    When can extradition requests be blocked?

    Even when countries share an extradition treaty, one can block the extradition of a wanted person to another. Extradition is usually decided by the judiciary, but Britain's Extradition Act of 1989 gives special powers to the home secretary, who can forbid an extradition if it is “unjust or oppressive”.

    In March 1998, Jack Straw used this power to block the German government's demand to return Roisin McAliskey – then imprisoned in Britain – to stand trial in Germany for the bombing of a German barracks. He ruled she was too ill; General Pinochet hopes to benefit from a similar appeal to ill-health, which could yet see Mr Straw blocking his extradition to Spain.

    Reply

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *