Raketirana američka baza u Iraku

0

Vazduhoplovna baza Ain el Asad, koja se nalazi u iračkoj provinciji El Anbar i u kojoj su smještene iračke i američke trupe, podvrgnuta je jakom raketnom napadu, saopštila je iračka državna novinska agencija INA, pozivajući se na izvor u bezbjednosnim strukturama.

“Prema preliminarnim podacima baza Ain el Asad napadnuta je danas sa 10 raketa“, rekao je izvor, prenosi agencija.

​Za sada nema saopštenja o mogućim žrtvama, dodao je izvor.

Američka vojska kasnije je potvrdila napad, rekavši da su rakete ispalile Izraelske odbrambene snage i da su iračke službe pokrenule istragu.

​Baza se nalazi 160 kilometara sjeverno od Bagdada. U junu prošle godine portparol vrhovnog komandanta Oružanih snaga Iraka Jahja Rasul izjavio je da je ovo jedina baza u zemlji u kojoj se nalaze trupe međunarodne antiterorističke koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države.

Irački parlament je 5. januara 2020. godine većinom glasao za povlačenje stranih trupa iz zemlje, a takođe je pozvao na reviziju formata saradnje sa međunarodnom protivterorističkom koalicijom na čelu sa SAD. Ove mjere bile su odgovor na američku operaciju u oblasti međunarodnog aerodroma u Bagdadu, uslijed čega su u noći 3. januara iste godine ubijeni iranski general i komandant Korpus čuvara islamske revolucije Kasem Sulejmani i zamjenik komandanta iračke šiitske milicije Abu Mahdi el Muhandis.

Poslije ovih događaja, međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama predala je iračkoj vojsci niz objekata, među kojima i niz vojnih baza i štab vojnih savjetnika koalicije, u kojima je prethodno bila raspoređena američka vojska.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.