Raičević: Borba protiv kriminala i korupcije mora biti prioritet, a podizanje standarda cilj

0

Savjetnik potpredsjednika Vlade Crne Gore Moma Koprivice, inače bivši poslanik u prošlom sazivu parlamenta i nekadašnji član skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, Vladan Raičević smatra da je reforma u pravosuđu i sektoru bezbjednosti jako složen i deliktan posao.

Taj posao, kako kaže, prvenstveno zahtijeva najviši stepen odgovornosti, efikasnosti i djelotvornosti.

“Kao država koja pretenduje da postane sljedeća članica razvijenih evropskih zemalja, Crna Gora je sa svojim stručnim kapacitetima, uz poštovanje ljudskih prava, te međunarodnih standarda, krenula u obnovu bezbjednosnog sektora i pravosuđa – bez kojeg borba protiv organizovanog kriminala i korupcije ne bi imala smisla”, podsjeća Raičević.

Prema njegovim riječima, u društvu koje je bilo začaureno u tridesetogodišnjoj vladavini rigidnog režima, nije bilo lako pripremiti i otpočeti veoma teške i zahtjevne reforme.

“Uz pomoć međunarodnih partnera naše službe su zaprimile obimne podatke, koji su svojim sadržajem stvorili uslove za procesuiranje najviših državnih zvaničnika poražene politike”, dodaje on.

“Vlada svoje zadatke obavlja u punom kapacitetu”

Raičević, u razgovoru za, ističe i da Vlada daje očekivani doprinos ispunjavanju obaveza propisanih agendom Evropske unije o pristupanju.

“Vlada svoje zadatke obavlja u punom kapacitetu, na temelju koalicionog sporazuma koji su potpisali svi njeni činioci i daje svoj očekivani doprinos u ispunjavanju svojih obaveza koje proističu iz agende o pristupanju Evropskoj uniji”, uvjerava Raičević.

Kao jedan od razloga za to on navodi i to što je ova parlamentarna većina, čak i u brojčanom smislu, stabilnija od prethodnih.

“S obzirom na to da je, za razliku od prethodnih, parlamentarna većina mnogo stabilnija, čak i u brojčanom smislu, rad Vlade je rasterećen, te lakše i u jednom komotnijem ambijentu sprovodi svoju politiku, kao i zacrtane reforme neophodne za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji”, pojašnjava on.

Rekonstrukcija Vlade bi doprinijela njenom osnaživanju i stabilnosti

No, uprkos tome, Raičević je stava i da uvijek može više i bolje.

Stoga je on ubijeđen da će rad Vlade, u narednom periodu, biti još produktivniji i transparentniji.

Kada je riječ o najavljenoj rekonstrukciji Vlade, koja se u poslednje vrijeme sve češće pominje, a negdje i očekuje, Raičević je mišljenja da bi je ona dodatno

osnažila i učvrstila, te da bi “tako osnažena odradila puni mandat, koji je neophodan za kvalitetno sprovođenje reformi”.

Borba protiv korupcije i kriminala, naglašava on, mora biti prioritet kako parlamentarne većine, tako i izvršne vlasti.

“Prioritet parlamentarne većine i izvršne vlasti treba da bude donošenje i implementacija antikorupcijskih zakona koji su, u prethodnom periodu, sa svim svojim manama i ‘korisnim nejasnoćama’, omogućavali da mnogi pojedinci, kriminalne strukture, kao i neki državni službenici iskoriste, zloupotrijebe i podvedu čitav politički prostor pod uticaj društveno negativnih pojava”, jasan je on.

Česte promjene na rukovodećim pozicijama usporile reformu bezbjednosnog sektora

Takođe, dodaje Raičević, jačanjem kapaciteta tužilaštva, uz podršku međunarodnih partnera, kao i kontinuiranom reformom u toj oblasti, može se doći do funkcionalne i moderne tužilačke organizacije.

“Česte promjene vlasti, odnosno politička nestabilnost u prethodnom periodu, uslovljavale su i čestu promjenu kadrova na rukovodećim mjestima u bezbjednosnom sektoru, što predstavlja svojevrsni problem, s obzirom na to da su se sve promjene u tom sektoru dešavale na političkoj osnovi, a koje ne idu u prilog kontinuitetu kvalitetno zamišljenih reformi”, primjećuje Raičević.

On vjeruje da će se politička situacija dodatno stabilizovati, kako se ovaj osjetljivi i veoma značajni sektor ne bi izlagao opasnosti od curenja podataka, “koji moraju ostati van domašaja dnevne politike”.

“S obzirom na to da međunarodni partneri prate kompletan tok reformi, kako u ovom, tako i u drugim sektorima, ne sumnjam da će se na očekivanom nivou sprovesti svaka obaveza koja Crnu Goru vodi ka društvu razvijenih zemalja”, optimističan je on.

Na temelju ključnog problema, a koji se tiče čestih promjena vlasti, kao neko ko je u prošlom sazivu bio član Odbora za odbranu i bezbjednost, Raičević je konstatovao da je upravo to bio ključni razlog izostanka početka profesionalizacije bezbjednosnog sektora i “čišćenja pipaka hobotnice”.

“One snage, koje su 30. avgusta pobijedile tridesetogodišnji režim, imaju jaku volju da reformišu pravosuđe i bezbjednosni sektor, uprkos svim slabostima koje ovo političko podneblje isporučuje. Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala je preduslov za ekonomski oporavak i napredak naše zemlje. Da bi ekonomski ojačali, oživjeli privredu, dostigli željene standarde – moramo se odgovorno odnijeti prema ključnom problemu koji se zove korupcija”, rekao je on.

Korupcija ušla u sistem i institucije preko politike

Korupcija u Crnoj Gori je, kako kaže, dostigla infiltraciju na političkom nivou, “što je podrazumijevalo podmićivanje visokih državnih funkcionera radi ostvarivanja uticaja na političke, ekonomske, ali i sudske odluke”.

“Jednom ostvarena simbioza na tom nivou teško se može prekinuti. Jedini način, a što bi bila moja poruka nosiocima izvršne i zakonodavne vlasti, jeste odlučno sprovođenje vetinga, koji bi pomenute državne, odnosno vitalne institucije sistema, očistio od korumpiranih kadrova i suzbio svaki uticaj organizovanog kriminala”, kategoričan je on.

Raičević tvrdi i da će istrage koje sprovode SDT i SPO dovesti do procesuiranja svih pojedinaca koji su prekršili zakon, zloupotrijebili službeni položaj, pa “makar to bili i bivši predsjednik države, aktuelni predsjednik ili premijer”.

“Vladavina prava je prioritet i niko na kršenje zakona ne može biti imun, te izuzet od odgovornosti”, poručuje Raičević.

Crnu Goru u narednom periodu vidi kao jednog posvećenog i odlučnog kandidata za pristupanje Evropskoj uniji, koji bespogovorno sprovodi zacrtane reforme.

“Vjerujem da naš sistem ima snage i elana da se tome temeljno posveti i posao dovede do kraja. Građanima poručujem da kritikuju onu politiku kojoj su ukazali povjerenje, ako se za to ukaže potreba, te da zdravorazumski, u svim izbornim ciklusima, procjenjuju šta je najbolje za njih, kako bi izbjegli česte blokade sistema, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou. Mahanje zastavama treba da bude prošlost, a podizanje standarda, odnosno kvaliteta života, primarni cilj”, zaključio je Vladan Raičević, savjetnik potpredsjednika Vlade Crne Gore za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Moma Koprivice.

(PRESS)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.