Radun: Na KiM nema proizvodnje, kontramjere ne bi imale efekat

0

Politički analitičar Branko Radun kaže za RTS da su se druge zemlje ubacile na tržište KiM i ocjenjuje da u slučaju povratka, srpski proizvodi ne bi ponovo imali status kao ranije.

Branko Radun je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da je odluka Prištine o taksama prije svega politička, ali sa ekonomskim posledicama.

Naveo je da su se druge zemlje ubacile na tržište KiM, i ocijenio da u slučaju povratka, srpski proizvodi neće ponovo imati status kao ranije.

Osvrnuo se i na pozive da Srbija uvede kontramjere, ističući da to ne bi imalo efekta jer Priština nema nikakvu proizvodnju.

Što se tiče novih pokušaja Prištine da uđe u Interpol i navoda da su Rusija, Brazil i Namibija protiv toga, smatra da će i sad biti neizvjesna borba, jer se lobira od države do države.

Podsjećajući na hapšenje prvog čovjeka Interpola, koji je iz Kine, ističe da su se stvari promijenile pa je pitanje koji će biti odnos snaga.

Ipak, smatra da Srbija ima značajnu podršku tih država.

“Tramp želi uspeh pred izbore”

Tramp je objavio namjeru da za novog ambasadora u Srbiji imenuje Entonija Godfrija iz Virdžinije. Radun navodi da je Godfri karijerni diplomata i stručnjak za Istočnu Evropu, Bliski istok i Rusiju.

Jasno je da Trampova administracija želi diplomatski uspjeh prije predsjedničkih izbora, ukazuje Radun.

Međutim, dodaje, ne vidi se jasna politička agenda jer Balkan i Kosovo nisu u fokusu američke politike.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.