Radulović: Imali smo najbolji januar u posljednjih 20 godina

1

Žarko Radulović, predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja i suvlasnik hotelske kompanije Montenegro stars, izjavio je da je ovogodišnji januar, prema finansijskim rezultatima, protekao najbolje u posljednjih 20 godina, prenosi „Pobjeda“.

Kakve su najave za ovu godinu, kada očekujemo prve grupe turista?

„Prvi turisti su stigli prvog januara i sezona je počela. Mogu da kažem, bar na osnovu rezultata moje kompanije, a slično je i kod drugih koji rade u ovom periodu. Ovogodišnji januar, po finansijskim rezultatima, protekao je najbolje u posljednjih 20 godina“, rekao je Radulović, pa nastavio:

„Znači, taj fenomen od prošle godine, da je sezona trajala od 31. decembra ,nastavlja se i u ovoj godini. Ukoliko se ne desi još neki globalni potres ili ne daj Bože nešto kod nas, mislim da će se taj trend nastaviti, tako da možemo sa optimizmom da kažemo da očekujemo da će biti dobra sezona“, kazao je Radulović.

Nestabilna politička situacija u Crnoj Gori ne utiče na rezervacije turista.

„Na rezervacije očigledno ne utiče, jer broj rezeravcija raste. Broj gostiju u 2022. je veći nego u 2019 , a 2023. će, uvjeren sam, biti još bolja“, rekao je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja.

„Zašto je to tako? Nekoliko je faktora. Jedan od osnovnih je da je ‘proradio’ postpandemijski efekat. To je vidljivo po strukturi gostiju – dolaze ljudi koji nikada ranije nisu dolazili. Mahom porodično“, kazao je Radulović.

Zbog nedostatka avio-linija gubimo milione i potrebno je, kako naglašava, da država ispravi greške prethodnika – da ojača „Air Montenegro“ ili da privuče neku privatnu avio-kompaniju.

„Sve bi to bilo još bolje da imamo nacionalnu avio-kompaniju. Zapravo, zvanično je imamo, ali ne i suštinski. Imali smo sezonu od 250 do 260 dana, a sada smo pali na 140-150, a to je više od tri mjeseca efektivne sezone“, rekao je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja.

Kako je dodao, „taj ko je ukidanjem „Montenegro Airlinesa“ ukinuo 500 ili 600 hiljada putnika, koliko ih je doveo u posljednjoj godini prije korone, napravio je nemjerljivu štetu“.

„Država treba da ispravi greške prethodnika, da ojača ‘Air Montenegro’ ili da privuče neku privatnu avio-kompaniju. Koliko mi je poznato, nekoliko ih traga za novim habom, koji su izgubile zbog rata u Ukrajini“, kazao je Radulović, dodajući:

„Ako i to nije moguće – treba se okrenuti ‘lou kosterima’. Neophodno nam je znanje, kreacija, iznad svega svijest donosilaca odluka da je za Crnu Goru avio-povezanost sve“, rekao je, između ostalog, Radulović.

1 Comment
  1. mrsomid komentariše

    Koji to „VI“ ste imali najbolji januar?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.