Radovanić za BORBU: „Stan za sve“ bi donio duplo nižu cijenu kvadrata od trenutne tržišne; Očekujem podršku svih poslanika za usvajanje zakona!

0

Crnogorski građani poslednjih nekoliko godina svjedoče enormnom rastu cijena nekretnina. Mladi ne mogu da priušte napuštanje roditeljskih domova, ukoliko žele pošteno da rade i zarađuju u svojoj državi. Oni koji se odvaže, ipak moraju da plaćaju visoke rente. Ovo je jedan od gorućih društvenih problema u Crnoj Gori, a Vlada je još uvijek nijema, odnosno nema adekavatnog plana za rješavanje ovog problema.

U međuvremenu su se pojavile inicjative i planovi koje su plasirali određeni politički subjekti i udruženja. Prvo je Pokret Prekoret izašao sa konkretnim planom i programom „Siguran stan“, a potom i Građanski pokret URA, sa planom osnivanja Fonda „Stan za sve“, koji već par mjeseci pokušavaju da približe građanima i kolegama iz Skupštine Crne Gore.

Upravo zbog toga smo kontaktirali GP URA i postavili im pet pitanja, kako bi odgovorima na ista malo više približili svoj plan osnivanja Fonda „Stan za sve“.

Generalni skeretar GP URA Mileta Radovanić je sa zadovoljstvom prihvatio da nam odgovori na pitanja i razjasni neke nedoumice.

Kako mislite da je trenutno moguće implementirati pomenuti program na državnom nivou, s obzirom na političke turbulencije?

„Svi politički subjekti bez obzira na evidentne turbulencije unutar parlamentarne većine i krizu vlasti trebali bi prije svega da se vode interesima građanki i građana. Svjedoci smo da su cijene stanova u poslednjih dvije godine drastično porasle i da je sada prosječna cijena kvadrata stana 1800 eura. Takođe, ono što je za nas bio alarm je i to da oko 40 hiljada porodica u Crnoj Gori nema riješeno stambeno pitanje. Mi smo programom STAN ZA SVE ponudili rješenje za taj gorući problem u našoj državi i smatram da tu nema mjesta za bilo kakve političke kalkulacije i sujete i očekujem podršku 81 poslanika/ce u Skupštini Crne Gore za usvajanje Zakona o osnivanju Fonda STAN ZA SVE.“

Da li ste možda u međuvremenu izvršili neke bitnije dorade nacrta zakonskog rješenja za osnivanje Fonda, iako ste prethodnog mjeseca rekli da je nacrt već spreman?

„Mi nakon što smo napravili nacrt zakonskog rješenja i predstavili javnosti naš program STAN ZA SVE krenuli smo u čitav niz sastanaka sa svim zainteresovanim strana, prije svih sa Udruženjem podstanara Crne Gore. Taj proces konsultacija nastavljamo i u narednom periodu, a koji će na kraju kulminirati i velikom javnom raspravom, gdje želimo da čujemo i mišljenje građanki i građana koje direktno taj problem pogađa. Sve to radimo iz razloga da bi na kraju zajedničkim snagama sa svim partnerima došli do što boljeg zakonskog rješenja, a nakon čega ćemo uz uvažene sve sugestije Zakon predati u skupštinsku proceduru.“

Po kojim stavkama smatrate da je „Stan za sve“ superiorniji od programa „Siguran stan“ (koji je Pokret Preokret prvi predstavio javnosti)?

„Drago mi je da postoji još političkih subjekata koji su prepoznali isti problem, to će svakako olakšati njegovo rješavanje i mi upravo njih vidimo kao partnere u tom procesu. STAN ZA SVE i program Preokreta „Siguran stan“ tretiraju problem iz dva različita ugla, jednostavno mi predlažemo osnivanje Fonda STAN ZA SVE kao državne institucije koja će građanima koji nemaju riješeno stambeno pitanje omogućiti da dođu do svog krova nad glavom po duplo povoljnijim uslovima od tržišnih, što je nekih 900 eura po metru kvadratnom, dok Preokret predlaže da država građankama i građanima obezbijedi stanove za koje će oni plaćati kiriju značajno povoljniju od trenutnih cijena na tržištu. Preko Fonda STAN ZA SVE obrt bi bio mnogo efikasniji što bi omogućilo da se mnogo više stanova izgradi u kratkom vremenskom periodu.“

Koliko zgrada, odnosno koliko stambenih jednica bi se po vašim proračunima moglo izgraditi sa budžetom od 20 miliona eura, koji ste naveli kao inicijalni budžet Fonda „Stan za sve“?

„Po trenutnim cijenama građevinskih materijala sa 20 miliona eura početnog kapitala Fonda STAN ZA SVE bi bilo moguće izgraditi nekih 500 stambenih jedinica. Ali to naravno nije sve, jer svakom prodajom stana novac se vraće nazad u budžet Fonda sa kojim on nastavlja dalju izgradnju stambenih jednica, tako da bi Fond u svakom trenutku raspolagao sa tih 20 miliona eura, a država bi kasnije mogla i da uvećava kapital Fonda, što bi omogućilo da se u svega par godina riješi problem velikog broja porodica koje nemaju svoj krov nad glavom.“

Da li vjerujete da je realno da 44. Vlada, odnosno parlamentarna većina ove godine podrži vaš plan ili će možda da sačekaju da ga iskoriste kao predizborno obećanje uoči narednih redovnih ili vanrednih parlamentarnih izbora?

„Mislim da su se građanke i građani nagledali dovoljno političkih trgovina i kalkulacija, i da ne žele da gledaju kako se partije vlasti igraju sa njihovim interesima radi neke sitne političke koristi. Ponavljam, zbog toga mislim da kada je rješavanje ovog problema u pitanju da tu nema prostora za bilo kakve kalkulacije i zato očekujem podršku za usvajanje Zakona o osnivanju Fonda STAN ZA SVE od svih poslanika i poslanica u Skupštini Crne Gore.“

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.