Radovanić: Rezolucije o Jasenovcu se u EU krugovima tumači kao jeftini politički trik, to je politički šamar Spajiću i Mandiću

0

Izbacivanje paragrafa o Crnoj Gori iz teksta deklaracije Evropskog savjeta, koji je bio predviđen, uz otkazivanje posjete Šarla Mišela Podgorici, dva su jasno vidljiva poteza kojim EU pokazuje da neće olako preći preko izglasane Rezolucije o Jasenovcu i predstavljaju svojevrsne političke šamare vladajućoj većini koji dolaze direktno iz Brisela“, saopštio je Mileta Radovanić, generalni sekretar Građanskog pokreta URA.

“Zbog neodgovorne politike Spajića i Mandića reakcije i potezi koji dolaze ovih dana od strane EU nedvosmisleno pokazuju da je građanima servirana IBAR euforija kratko trajala i da su EU zvaničnici duboko zabrinuti dovodeći u pitanje iskrenost vladajuće većine kada se radi o evropskim integracijama. Izglasavanje Rezolucije o Jasenovcu se u EU krugovima tumači kao jeftini politički trik iz razloga što je na dnevni red Skupštine to pitanje stavljeno odmah nakon održavanja međuvladine konferencije. Nakon otkazivanja posjete predsjednika Evropskog savjeta, izbacivanje paragrafa iz teksta deklaracije predstavlja još jedan politički šamar Evropske unije Spajiću i Mandiću”, izjavio Radovanić.

Rečenica koja se isključuje, kako navodi Radovanić, trebala je da glasi da “Evropski savjet pozdravlja održavanje posljednje međuvladine konferencije sa Crnom Gorom i naglašava napredak koji je Crna Gora postigla u svom pristupnom procesu”.

“Napredak je ostvaren konstruktivnim pristupom svih političkih subjekata i ova rečenica, kao dio deklaracije, trebalo je da znači snažnu podršku našoj zemlji od strane šefova država ili vlada EU. Međutim, šarlatanskim pristupom Spajić i, stvarni lider parlamentarne većine Mandić, uspjeli su da, u svega nekoliko dana nakon dobijanja pozitivnog IBAR-a, Crna Gora dođe do nivoa ozbiljne zabrinutosti naših EU partnera. Ta zabrinutost ogleda se u ovakvim političkim potezima kojima svjedočimo ovih dana”, rekao je Radovanić.

On je istakao da ovakvi pristupom parlamentarna većina može ugroziti evropski put.

“Vlada i parlamentarna većina već ozbiljno ugrožavaju dobrosusjedske odnose koje je Crna Gora gradila proteklih godina i po čemu je bila prepoznata. Dobrosusjedska politika je visoko na listi prioriteta ispunjavanja agende za članstvo u Evropskoj uniji, naročito ako imamo u vidu da je jedan od susjeda članica EU. Mandić i Spajić rade sve suprotno od tog cilja”, zaključio je Radovanić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.