Radonjić pisao ministru Miloviću: NVO i grupe građana najoštrije se protive izmještanju Osnovnog suda u Danilovgradu!

0

Mr Mitar Radonjić napiao je pismo ministru pravde Andreju Miloviću.

Njegovo pismo prenosimo integralno.

,,Uvaženi ministre Miloviću,
Povodom Nacrta Plana racionalizacije pravosudne mreže, objavljenog na zvaničnoj internet stranici Ministarstva pravde, dana 17.05.2024. godine u 18.30 časova, a koji između ostalog predviđa faktičko ukidanje Osnovnog suda u Danilovgradu i njegovo pripajanje Osnovnom sudu u Podgorici, mi, dolje potpisane NVO i grupe građana izražavamo najoštrije protivljenje.
Ne znamo da li Vam je poznato, ali Sud u Danilovgradu baštini pravnu tradiciju još iz doba Knjaževine Crne Gore pa vjerujem da razmijete kolika je tradicionalna vrijednost postojanja ovog Suda u Danilovgradu, a ne samo formalno pravna.

Dalje, Nacrt Plana racionalizacije pravosudne mreže možemo nazvati svakako osim racionalnim kada je riječ o Sudu u Danilovgradu i u narednom Vam dostavljamo razloge za to:
– Preliminarni rezultati popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u 2023. godini (https://www.monstat.org/uploads/files/popis%202021/pr.podaci/Preliminarni%20rezultati%20popisa%2025.01.2024.pdf) pokazuju da u Danilovgradu živi 18.832 stanovnika, odnosno da je zabilježen rast broja stanovnika ove opštine u odnosu na raniji period. Činjenica je da Danilovgrad ima priliv stanovnika i da se sve više stanovnika vraća da živi i radi u Danilovgradu, što pokazuje da je Danilovgrad unazad nešto više od godinu grad u koji se dolazi a ne grad iz kojeg se odlazi kako je to ranije bio slučaj. Ovi podaci su neoborivi dokaz da postoji velika potreba za daljim postojanjem ovog pravosudnog organa, odnosno Osnovnog suda u Danilovgradu. Ignorisanje činjenice da preko 18 hiljada ljudi živi u Danilovgradu predstavlja flagrantan propust onih koji su radili na Nacrtu Plana u odnosu na građane Danilovgrada čime se svi mi direktno diskriminišemo;

– Argument da će biti poboljšana efikasnost crnogorskog pravosuđa time to će Sud u Danilovgradu biti pripojen podgoričkom je jednostavno nepostojeći jer u primarnom nije naveden ni jedan precizno definisan kriterijum koji to potvrđuje, naprotiv, dovelo bi do smanjennja efikasnosti jer bi se sudije danilovgradskog Suda koje su već propterećene dodatno opteretile i ne bi fizički mogli da postignu da rade na dodatnim predmetima koje bi im sigurno bile raspoređene od drugih sudija;
– Navod da je Osnovni sud u Danilovgradu udaljen samo 17 kilometara od Podgorice, te da je između ove dvije opštine unaprijeđena putna infrastruktura, kao jedan od razloga za ukidanje Osnovnog suda u Danilovgradu jednostavno nije istinit jer je krajnja granica Opštine Danilovgrad negdje na liniji Glave Zete i od, dakle krajnje granice gdje žive naši sugrađani koji imaju potrebe za nekom pravnom radnjom u Sudu do Podgorice ima više od 40 kilometara, što znači da ovim Planom Vi direktno povećavate troškove građana koji bi došli po pravo ( namjerno navodimo PRAVO a ne PRAVDU ) na Sud u Podgorici umjesto u našem Danilovgradu.

– Iznos od oko 54 hiljade eura koje ste izračunali ovim Planom  je imaginarna jer ne postoji jasna formula po kojoj ste došli do tog iznosa i sve da je tako ona je toliko minorna u odnosu na činjnicu da će građani Danilovgrada mnogo više potrošiti na putne troškove a da ne govorimo o troškovima zapošljenih Suda iz Danilovgrada koji bi putovali za Podgoricu, trošeći dodatno vrijeme do Suda i nazad čime bi ionako preopterećeni još manje vremena provodili sa svojim porodicama.

Potavljaju se logična pitanja – da li ijedan sudija može dugoročno biti zadovoljan ovim činjnicama?  Sudija koji je preopterećen predmetima, provodi još manje vremena sa svojom porodicom nego ranije, dodatno je iscrpljen udaljenim putovanjem i još treba da ostane u dovoljnoj mjeri koncentrisan da primijeni adekvatno pravo i donese formalno-pravnu zakonitu odluku i pored toga da mi, iz NVO sektora iz Danilovgrada imamo puno i nepoljuljano povjerenje u svakog sudiju našeg Suda!!!

– Uvaženi ministre, umjesto ukidanja Suda u Danilovgradu povećajte broj sudija i na taj način povećajte efikasnost, predložite model vetinga koji će pročistiti pravosuđe a ne ukidajte nam Sud u Danilovgradu i ne pravite od našeg grada zaseok.

Dalje,
Jeste li razmišljali o tome koje će negativlje posljedice ukidanje Suda u Danilovgradu imati po rad notara i izvršitelja iz Danilovgrada? Notar, odnosno javni izvršitelj vrši poslove na svom službenom području, koje obuhvata područje osnovnog suda u kome se nalazi službeno sjedište notara, odnosno javnog izvršitelja a u ovom slučaju je to Danilovgrad, a ne Podgorica!!!

To bi dalje impliciralo da bi danilovgradskim notarima (dvije kancelarije) i javnom izvršitelju bila oduzeta isključiva nadležnost, što bi dovelo da smanjenja obima njihovog posla, a u najgorem slučaju i do zatvaranja njihovih kancelarija, a što bi u krajnjem uticalo na povećanje stope nezaposlenosti na teritoriji opštine Danilovgrad i na potpuni krah pravnih usluga u Danilovgradu kada je riječ o radu notara i izvršitelja a do čega bi neminovno došlo ukoliko se ovaj i ovakav Plan usvoji.

Koliko je nama iz NVO sektora poznato, a iz medijskih saopštenja čelnika lokalne samouprave, Nacrt Plana racionalizacije pravosudne mreže donijet je bez adekvatnih konsultacija sa lokalnom samoupravom, što pokazuje ozbiljan nedostatak transparentnosti i poštovanja prema građanima Danilovgrada a da ne govorimo o eventualnoj konsultaciji NVO iz Danilovgrada od kojih su nekolike, podsjećamo, nosioci licenci Ministarstva rada i socijalnog staranja za usluge smještaja u Skloništu, dakle itekako relevantni društveni i pravni akteri koji pomažu pravni sistem kroz zaštitu raznih vrsta žrtava.
Na samom kraju Vam ukazujemo na bojazan da će ovaj Plan dovesti i do ukidanja radnih mjesta za nesudski kadar iz Suda u Danilovgradu čemu se posebno oštro protivimo i to zasigurno neće ostati bez adekvatnog odgovora NVO sektora iz Danilovgrada.

Zaključujemo da se, mi dolje potpisane NVO i grupe građana iz Danilovgrada najoštrije protivimo ukidanju Suda u Danilovgradu i od Vas kao nadležnog ministra zahtijevamo da odustanete od ove namjere i da nađete drugi model a mi Vam stojimo na raspolaganju da u tom procesu pomognemo u mjeri mogućeg ali ukidanje Suda u Danilovgradu za nas iz Danilovgrada jednostavno nije opcija jer bi to nanijelo nemjerljivu štetu našem gradu i svakom građaninu, a kojih ima, podsjećamo preko osamnaest hiljada koji po Ustavu imaju pravo na jednak pristup pravdi kao i građani svih drugih gradova u Crnoj Gori.

Sa uvažavanjem,
U ime dolje potpisanih NVO i grupa građana Mitar Radonjić – doktorand javnog prava.

Grupa NVO iz Danilovgrada:

NVO Ruka Ruci
NVO Folklorni ansambl ORO
Međunarodno udruženje književnika i umjetnika ,,Gorski vidici“
NVO Želim ti proljeće
NVO Omladina Danilovgrada
NVO Mladi Danilovgrada
NVO Svjetlost Danilovgrada
NVO Crnogorski bezbjednosni forum
NVO Glas Danilovgrada
NVO Umjetnost Danilovgrada
NVO Sačuvajmo Danilovrad
Portal Volim Danilovgrad

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.