Radomir Novaković Cakan: Barani od Vlade očekuju uslove za bolju turističku sezonu

0

Predsjednik „Biram Crnu Goru“, Radomir Novaković Cakan, osvrnuo se na odgovor Ministarstva finansija i socijalnog staranja i pružio punu podršku predsjednicima opština sa primorja.

Istakao je da se prethodnih nedelja privrednici susreću sa ogromnim problemima u poslovanju zbog potpunog zatvaranja pojedinih opština – čak i ono malo što se do sada moglo zaraditi kako bi se preživjelo, sada je postalo nemoguće, jer su uslužne djelatnosti, ali i mala i srednja preduzeća koja su okosnica naše privrede, novim epidemiološkim mjerama Vlade – zatvoreni.

“Na zahtjev predsjednika primorskih opština, Vlada je ostala nijema i neće biti subvencija za 100 odsto zarada kod zatvorenih djelatnosti.

Pred nama je dilema: da li ćemo umrijeti od gladi ili korone? Mislim da je svejedno. Vlada Crne Gore mora hitno donijeti mjere kojima će ublažiti strmoglavi pad ekonomije i turizma i krenuti sa pripremama za novu ljetnju sezonu. Mi još jednu propalu godinu sebi ne možemo dozvoliti.

Zbog toga u ime Biram Crnu Goru predlažem:

– da se naprave sporazumi sa potencijalnim zemljama iz kojih nam tradicionalno dolazi najveći broj turista, kako bi agencije i putnici bili sigurni da će moći ući u Crnu Goru i da neće biti otkaza;

– da se već sada propišu uslovi za dolazak turista;

– da gradovi na primorju krenu u zajedničku pripremu ovogodišnje turističke sezone;

– da se privremeno ukinu dozvole za izdavanje smještaja koje prošle godine nisu ni korišćene.

Situacija je jasna. Moramo gledati u budućnost ako želimo izlazak iz ove krize. Moramo stvarati okruženje za funkcionisanje ekonomije u Crnoj Gori jer, kao što rekoh ranije, ukoliko ne razmišljamo o budućnosti, pored pandemije korone imaćemo i pandemiju gladi.“, zaključio je Novaković.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.