Radnici MA: Zabrinuti smo za bezbjednost vazduhoplovstva, direktor za tehničko održavanje podnio ostavku

0

Ozbiljno smo zabrinuti za bezbjednost crnogorskog vazduhoplovstva. Niz nespretnih dogadjaja, koji su prema našoj procjeni, rezultat neiskustva i jurcanja za vremenom, ukazuju nam da se u kompletnoj ujdurmi oko nacionalnog avioprevoznika zanemaruje i stavlja u drugi plan ono najvažnije, bezbjednost/sigurnost (Safety), saopštili su radnici Montenegro airlines-a.

Naime, kako ističu, po njihovoj prijavi Agencija za civilno vazduhoplovstvo je izvršila inspekcijski nadzor u MA, i konstatovali su da postoje nepravilnosti u održavanju vazduhoplova.

“Napominjemo da se radi upravo o vazduhoplovima koji treba da obavljaju saobraćaj za ToMontenegro. Agencija za civilno vazduhoplovstvo tokom inspekcijskog nadzora, ili nije bila obaviještena ili je propustila da konstatuje da je direktor za tehničko održavanje vazduhoplova u MA, Ivan Petrović, još 9. marta podnio ostavku u kojoj decidno odbacuje svaki vid odgovornosti po pitanju održavanja vazduhoplova i njihove kontinualne plovidbenosti. Ostavku je dostavio V.D. direktoru i rukovodiocu odgovornom za bezbjednost saobraćaja, Nikoli Vukeliću”, dodaju oni.

Da je, kako ističu, Vukelić iole upoznat sa regulativom i bezbjednosnim zahtjevima, urgentno bi naložio obustavu svih radova na avionima dok se ne imenuje novi rukovodilac za održavanje i plovidbenost.

“Sama pozicija koju Vukelić pokriva iziskuje poznavanje osnovnih bezbjednosnih zahtjeva, te svojim (ne)činjenjem po ovom pitanju Vukelić ukazuje da mu bezbjednost ipak nije na prvom mjestu. Nameće se i pitanje, da li je Vukelić, kao odgovorni rukovodilac za bezbjednost, uopšte obavijestio Agenciju za civilno vazduhoplovstvo, o Petrovićevoj ostavci, jer ukoliko nije, to bi trebalo da bude ozbiljan alarm o njegovim kompetencijama za obavljanje pozicije koju pokriva”, navode radnici.

Prema njihovim saznanjima, i Vukelić i Petrović su anagažovani od strane ToMontenegra.

“Radovi oko aviona, bez definisane odgovornosti, a sve u cilju izlaženja u susret izjavama i težnjama onih koji sa vazduhoplovstvom nemaju dodirnih tačaka, odnosno u cilju hitnog otpočinjanja letova, su izuzetno opasni, pa je i iz tog razloga naša zabrinutost još veća. Nekoordinisane i neorganizovane akcije, kako bi avioni bili “spremni” za polijetanje u nerealno kratkom roku, su izuzetno riskantne, i bojimo se da oni koji te akcije sprovode možda nijesu ni svjesni da ulaze u zonu rizika koji može dovesti do fatalnih posljedica, a sigurni smo da to apsolutno niko ne želi”, dodaju oni.

Obzirom, da se radi o nizu grešaka i kršenja regulatornih, bezbjednosnih i sigurnosnih zahtjeva, koje su očigledno promakle i crnogorskom regulatornom organu za oblast vazduhoplovstva, izražavaju ozbiljnu zabrinutost.

“Stoga, kao odgovorni vazduhoplovno pismeni, građani odlučili smo da o svemu obavijestimo Evropsku agenciju za vazduhoplovnu sigurnost/bezbjednost (EASA)”, navode zaposleni MA.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.