Rade Marković odbio: Nudili mu 3 miliona da lažno optuži Miloševića!

0

Amerikanci su nudili tri miliona dolara i promjenu identiteta Radetu Markoviću, bivšem šefu Državne bezbjednosti, ukoliko optuži Slobodana Miloševića prilikom svjedočenja u Hagu.

Ovo nakon gotovo dvije decenije otkriva Goran Petronijević, jedan od tadašnjih Markovićevih advokata. Kako tvrdi, ponudu je iznio nekadašnji glavni tužilac u Haškom tribunalu Džefri Najs.

– Kompletno nov identitet, izmještanje s porodicom u treću državu, imovinsko obezbjeđenje do kraja života, pominjalo se tri miliona dolara – kaže Petronijević.

NIJE POSLUŠAO

Od dogovora, međutim, nije bilo ništa.

– Marković je tada otišao u Hag i svjedočio, ali onako kako je on želio, što se nije dopalo haškim tužiocima, koji su imali specifičnu ulogu u procesu pregovaranja sa svedocima-saradnicima – naveo je Petronijević.

Advokat Toma Fila, jedan od pravnih zastupnika Slobodana Miloševića u Hagu, ocjenjuje za Srpski telegraf da se tadašnja vlast dodvoravala Amerikancima, čija je želja bila da dovuku Miloševića pred sud.

– Moguće da je Najs to nudio Markoviću. On je obična američka baraba, koju su pustili ovde da vršlja po Beogradu. Išao je sa zaštitom, upadao svuda, pokušao je i kod mene u kancelariju da upadne, ali sam ga izbacio. Kada je DOS došao na vlast, radili su sve živo da se dodvore Amerikancima, ponašali su se doušnički s Amerikom. Došao je kao pobjednik, pobjedio Miloševića, dovukao ga pred sud – navodi Fila.

Nikola Šainović, nekadašnji premijer Srbije, takođe haški optuženik, navodi da su svedoci na razne načine pritiskani za vreme suđenja Miloševiću, kao i da su Amerikanci i Britanci bili gospodari tog suda jer su njihovi tužioci upravljali procesom.

– Oni su u pripremi za Miloševićevo suđenje sprovodili razne pritiske na razne ljude, s raznim vrstama ucjena i ponuda. Jedan mali broj je uspio, nažalost, ali s tragičnim ishodom poput Milana Babića, koji je pristao da svjedoči, međutim, oni mu nikada nisu obezbjedili porodicu i na kraju su ga ucijenili da svedoči i protiv Milana Martića, što nije mogao da izdrži i izvršio je samoubistvo – objašnjava Šainović.

DVOSTRUKA IGRA

Šainović navodi i druge ponude.

– Nuđeno je generalu Ojdaniću da svedoči i da se oslobodi Haga, general je odbio, nuđeno je meni da svjedočim i promijenim identitet, mislim da su Radetu Markoviću nudile to i domaće vlasti, da su čak i bili nepošteni, nudili su, a onda su mu elemente ponude uzeli kao svjedočenje, na osnovu koga je osuđen, vjerujem da mu je isto tako nudio i Hag – navodi Šainović za naš list.

Izvor: Republika.rs

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.