Putin: Rat sa Ukrajinom se nastavlja

Putin: Rat sa Ukrajinom se nastavlja

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da će se “rat nastaviti” dok bude sadašnje vlasti u Ukrajini.

“Sadašnja ukrajinska vlast nema interesa da riješi sukob, posebno ne mirnim putem. Dok je na vlasti, rat se nastavlja. Uvijek je lakše opravdati ekonomske neuspjehe ratom”, rekao je Putin na konferenciji za novinare u Buenos Ajresu gdje je bio na samitu Grupe 20 industrijski razvijenih zemalja G20.

Putin je takođe rekao da je “zaista neophodno” da održi “pravi sastanak s Donaldom Trampom”, izražavajući žaljenje što je američki predsjednik otkazao sastanak s njim ranije predviđen na marginama samita G20.

“Šteta je što nijesmo imali pravi sastanak. Mislim da je zaista neohodan”, rekao je Putin i dodao da se nada tom susretu kada američka strana bude bila spremna.

Tramp je u posljednjem trenutku otkazao sastanak s Putinom zbog tenzija između Rusije i Ukrajine.

Kremlj je ranije danas saopštio da je Putin vrijeme predviđeno za sastanak s Trampom iskoristio za razgovor s predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Putin je izjavio da nije protiv sastanka sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, ali da je sa njim teško komunicirati.

“Što se tiče kontakata na najvišem nivou, nijesam protiv njih. Istina je da razgovora nije bilo, ali to ne znači da prekidamo svaki kontakt. Međutim, teško je komunicirati, jer je nejasno o čemu treba da pričamo”, rekao je ruski predsjednik na konferenciji za novinare na samitu G20 u Buenos Ajresu, prenosi Tas s.

Putin je ukazao da sporazumi između Rusije i Ukrajine nijesu poštovani, ali je istovremeno naglasio da će Rusija održavati odnose sa Ukrajinom u svakom slučaju.

“Održavamo radni kontakt, naravno. Nadam se da će tako i ostati”, rekao je.

Kazao je i da Kijev koristi rat na jugoistoku Ukrajine kako bi zabašurio sopstvene propuste u unutrašnjoj politici.

Naveo je i da Kijev nije zainteresovan za sređivanje situacije u Donbasu, pogotovu ne mirnim putem.

Putin je istakao da strani lideri teško mogu da protivriječe argumentima Rusije kad je riječ o incidentu u Kerčkom moreuzu.

“Obavijestili smo strane lidere o tome kako se situacija odvijala kada su brodovi ukrajinske mornarice povrijedili rusku državnu granicu u Crnom moru. Teško je protivriječiti tome”, rekao je Putin novinarima.

Osvrnuo se i na ratno stanje koje je Kijev, poslije tog incidenta, proglasio u 10 ukrajinskih regiona.

“Proglasili su ratno stanje u 10 regiona, onima u kojima predsjednik nema veliku podršku. To znači da je ukrajinska vlada podijelila zemlju na dva dijela – dio kome se može vjerovati i dio kome se ne može vjerovati”, rekao je Putin.

Primijetivši da Ukrajina nije proglasila ratno stanje ranije, kada su događaji u toj zemlji bili mnogo strašniji, Putin je zaključio da je Porošenkova odluka vezana na predstojeće izbore u toj zemlji.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *