Putin pravi ruski internet

0

Rusija je proteklih nekoliko godina, malo-pomalo, uvodila sve stroža pravila za upotrebu interneta. Iako je njena kontrola daleko od kineske, velike informatičke kompanije moraju da se prilagode i poštuju ruske zakone ili rizikuju izbacivanje iz zemlje. Čini se, međutim, da bi u Kremlju mogli da odu i korak dalje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin svesrdno podržava predlog zakona nazvanog “Suvereni internet”, koji bi zapravo udario temelje za stvaranje ruskog interneta. Tačnije, ukupan saobraćaj u ruskom sajber prostoru bio bi kontrolisan iz glavnog kontrolnog centra. Tako bi mogli da se blokiraju ili cenzurišu “neposlušni” korisnici interneta, ali i da se vrši nadzor i kontrola koje se informacije objavljuju i gdje.

Iz Kremlja se pravdaju argumentom da to predstavlja odbrambeni odgovor na novu američku kibernetičku strategiju, koja dozvoljava preduzimanje ofenzivnih mjera protiv Rusije i drugih zemalja iz kojih dolaze sajber napadi ili prijetnje, objašnjava Tehnopolis.

Tako bi RuNet – kako bi se novi internet zvao, mogao da nastavi da funkcioniše čak i kada bi SAD pokušale da uvedu digitalnu izolaciju Rusije. Međutim, protiv ovog predloga su i korisnici i provajderi interneta, koji smatraju da to baš i nije najbolje rješenje. Korisnici upozoravaju da bi uvođenje RuNet-a ograničilo njihove i tako ograničene slobode, dok operatori ističu da bi gradnja takvog alternativnog interneta stajala milijarde rubalja.

Stručnjaci za internet bezbjednost upozoravaju da bi stvaranje takvog centralizovanog RuNet-a Rusiju učinilo još ranjivijom, zbog toga što bi postojalo jedno centralno mjesto koje bi trebalo napasti pa da cio ruski internet prestane sa radom. Oni, takođe, ističu da bi sistemi za nadzor i filtriranje sadržaja, koje bi trebalo rasporediti po RuNet-u, mogli da doprinesu usporavanju protoka informacija. I to ne samo u Rusiji, već i u ostatku svijeta.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.