Putin odlikovao Kim Džong Una povodom 75 godina pobjede nad nacističkom Njemačkom

0

Ruski predsjednik Vladimir Putin odlikovao je sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una prigodnom ratnom medaljom povodom 75-godišnjice pobjede nad nacističkom Njemačkom, saopštila je danas ruska ambasada u Pjongjangu.

Ratno odlikovanje je lideru Sjeverne Koreje dodijeljeno zbog uloge u očuvanju sjećanja na sovjetske vojnike koji su poginuli na sjevernokorejskoj teritoriji, navodi se u saopštenju.

Ruski ambasador u Sjevernoj Koreji, Aleksandar Macegora uručio je danas priznanje  ministru spoljnih poslova te zemlje Ri Son-gvonu.

Kim Džong Un, za koga se šuškalo da je bolestan, nije prisustvao ceremoniji.

Slike sa susreta u Pjongjangu pokazuju kako ruski i sjevernokorejski zvaničnici nose zaštitne maske iako Sjeverna Koreja nije do sada prijavila ni jedan slučaj zaraze koronavirusom.

Prošle godine Rusija je pozvala Kima da posjeti Moskvu 9. maja i prisustvuje vojnoj paradi povodom 75-ogodišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu, ali je Putin prošlog mjeseca odlučio da se parada odloži na neodređeno vrijeme zbog pandemije.

Prije pet godina, sjevernokorejski lider odbio je isti poziv za 70-ogodišnjicu obilježavanja, a kao razlog naveo je domaće poslove.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.