Putin: Neće biti istopolnih brakova dok sam ja na vlasti

Putin: Neće biti istopolnih brakova dok sam ja na vlasti

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je danas da Rusija neće legalizovati istopolne brakove dok god je on na vlasti.

“Dok god sam predsjednik, to se neće dogoditi”, kazao je na sastanku na kojem se raspravljalo o potencijalnim izmjenama ustava, prenose državni mediji.

Javno promovisanje homoseksualnosti krivično je djelo u Rusiji po zakonu koji je Putin potpisao 2013. godine.

Putin (67) je kao predsjednik i premijer na vlasti već dvije decenije, a trenutni mandat mu ističe 2024. godine. Najdugovječniji je ruski ili sovjetski lider od Josifa Staljina, podsjeća Hina.

Neki od amandmana ustava koji se razmatraju mogli bi mu omogućiti da zadrži vlast i nakon isteka trenutnog mandata, kao premijer s proširenim ovlašćenjima, doživotni senator ili čelnik savjetodavnog Državnog vijeća.

“Provjeriti svaki zarez”

Putin je rekao da je veoma važno provjeriti svaku riječ, svako slovo, svaki zarez, ali istovremeno ne razblažiti ništa što je stvoreno “radom našeg naroda u trenutnom Ustavu”.

“Ne treba izgubiti ništa, već odgovoriti na današnje izazove”, rekao je Putin na sastanku sa radnom grupom za izmjene Ustava, prenosi Tas.

Prema njegovim riječima, radna grupa je počela da radi odmah nakon prvog sastanka 16. januara.

Dodao je i da je broj predloženih amandmana već dostigao 500: “To je ozbiljan izazov”.

Zemlja pobjednica u Ustavu

Putin je podržao ideju da se status Rusije kao zemlje pobjednice u Drugom svjetskom ratu unese u ruski ustav, poručujući da je rusko društvo neizmjerno zahvalno onima koji su prije 75 godina spasili svet od nacizma, prenosi Tanjug.

Ocjenjuje da su pokušaji pojedinih zemalja da prekroje istoriju tog rata opasni i da mogu da imaju dalekosežne posljedice.

Takvi pokušaji, kako je ocijenio, nisu usmjereni na sadašnjost, već na budućnost.

Prema njegovim riječima, u arhivskim dokumentima, uključujući i nacističke dokumente, jasno su formulisani Hitlerovi planovi u vezi sa Rusijom, mali dio radno sposobnog stanovništva bi trebalo da se sačuva kao robovska snaga, dok bi ostali trebalo da budu protjerani i strijeljani.

“Niko od nas danas ne bi živio. To nikada ne bismo smjeli da zaboravimo i zbog toga ćemo uvijek biti zahvalni onima koji su tu pobjedu postigli za nas”, rekao je Putin.

Odakle je potekla ideja o statusu pobjednika u Ustavu

Ideju o unošenju statusa pobjednika u Ustav, inače, predložio je predsjedavajući privremene komisije Savjeta Federacije za informacionu politiku i saradnju sa masovnim medijima Aleksej Puškov, koji je svoj predlog obrazložio time što mnoge države to imaju u svojim ustavima i što je važno da se status Rusije kao pobjednice nalazi u preambuli Ustava.

Putin je, međutim, ukazao da nije siguran da bi u Ustav trebalo unijeti i nuklearni status Rusije, jer, kako je pojasnio, nije važno što je Rusija danas nuklearna sila, već je važno da uvijek bude korak ispred svih najnovijih sistema oružja.

Putin je jula prošle godine potpisao uredbu kojom se 2020. godina proglašava godinom sjećanja i slave 75. godišnjice pobjede u Velikom patriotskom ratu.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *