Putin: “Mi nijesmo Sparta, ne žrtvujemo ljude”

0

Predsjednik Rusije Vladimir Putin smatra nedopustivim žrtvovanje ljudi radi spasenja ekonomije u uslovima širenja koronavirusa. On je kazao da bi mjere izolacije protiv koronavirusa mogle bi biti pooštrene u nekim ruskim regionima.

“Kažu da su u drevnoj Sparti bolesne osobe i osakaćenu djecu bacali sa litice Tajget. Istina, danas istoričari i arheolozi smatraju da je to samo legenda, mit”, rekao je Putin na sjednici o borbi protiv širenja korone u regionima Rusije.

“Međutim, mi znamo da je spartansko društvo zaista bilo izgrađeno na čvrstim pravilima. Međutim, ni to nije pomoglo. Ona je na kraju izgubila svoju državnost. Kako se kaže, istorija je učiteljica života“, objašnjava Putin, prenosi Sputnjik.

Ruski lider juče je objavio vest o produžetku neradnih dana u zemlji do 11. maja.

Mjere izolacije protiv koronavirusa mogle bi biti pooštrene u nekim ruskim regionima, izjavio je Putin.

“Mjere izolacije trebalo bi da budu zadržane u većem broju regiona, pa čak ih treba i pooštriti. U nekim regionima, naravno, uz uvažavanje svih rizika, one bi mogle biti donekle ublažene”, rekao je Putin na sastanku vlade o situaciji sa koronavirusom u Rusiji, prenosi agencija Tass.

Putin je rekao i da guverneri treba da imaju “prostora za manevrisanje, za fleksibilna rješenja”, dok razmišljaju kako da ukinu mjere.

Predsjednik Rusije pozvao je narod da se pripremi “za težak proces koji se ne razvija onoliko brzo koliko neki to možda žele “.

Prema Putinu, situacija sa koronavirusom razlikuje se od regiona do regiona, zbog čega bi mere protiv korona virusa trebalo da budu različite, prilagođene svakoj konkretnoj situaciji.

Do danas je u Rusiji potvrđeno ukupno 93.558 slučajeva korona virusa, a 8.456 pacijenata se oporavilo.

Najnoviji podaci pokazuju da je u Rusiji bilo 867 smrtnih slučajeva, prenosi Tass.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.