Putin i zvanično na čelu Rusije: Čvrstom rukom vratio moć velesili

0

U Moskvi se održava svečana ceremonija inauguracije ruskog predsjednika Vladimira Putina. Kada je preuzeo vladavinu nad tom državom prije više od 18 godina, morao je da je gradi ispočetka. Svoj vjerovatno posljednji madat, posvetiće kako kaže, boljem životu Rusa.
Inauguraciji su prethodili subotnji protesti protiv Putina u Moskvi i drugim gradovima Rusije, na poziv opozicionera Alekseja Navaljnog, a pod parolom “On nam nije car”, kada je privedeno oko 1.600 osoba.
Vladimir Putin pojavio se na svjetskoj državnoj sceni iz senke, kao bivši agent KGB-a, zatim šef Federalne službe bezbjednosti.
Javnosti tada potpuno nepoznat, bio je desna ruka Borisa Jeljcina, premijer Rusije, a zatim 1. januara 2000, zauzima predsjednički tron. Osamnest godina kasnije on je i dalje na vrhu, četvrti put na mjestu šefa države.
Prva dva mandata Vladimira Putina bila su najteža – ratovalo se protiv terorista u Čečeniji, nizale su se tragedije u školi u Beslanu, u pozorištu na Dubrovki, rat u Gruziji…
Čvrstom rukom, nepotkupljiv, doveo je u red tajkune koji su godinama krali državu. Komentatori navode da je, kada je Putin došao na vlast, u svim sferama društva bilo kao u Čečeniji: siromaštvo, bijeda i glad sa jedne strane, a sa druge – mito, korupcija i bahato bogaćenje pojedinaca.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.