Putin i Micotakis razgovarali o Aja Sofiji

0

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i premijer Grčke Kirijakos Micotakis razgovarali su o situaciji sa Aja Sofijom i istakli izuzetan kulturni i duhovni značaj ovog jedinstvenog objekta, saopštila je pres-služba Kremlja.

„Detaljno je razmatrana situacija u vezi sa promjenom statusa Aja Sofije u Istanbulu. Naglašen je izuzetan kulturni, istorijski i duhovni značaj ovog jedinstvenog objekta svetske baštine“, navodi se u saopštenju.
Dvojica lidera takođe su istakla značaj očuvanja hrama kao zajedničkog društvenog dobra, simbola mira i sloge, dodaje se u saopštenju.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je 10. jula ukaz o pretvaranju Aja Sofije u džamiju. Ovim ukazom ukinuta je odluka osnivača savremene Turske, Kemala Ataturka, iz 1934. godine da se ova svetinja pretvori u muzej. Unesko i brojne zemlje širom svijeta, kao i Ruska pravoslavna crkva, sa žaljenjem su reagovale na ovu odluku.

Hram Svete Sofije, Aja Sofija, izgrađen je u šestom vijeku za vrijeme cara Justinijana. Predstavljala je simbol pravoslavlja, ali i moći Vizantije sve do pada Carigrada 29. maja 1453. godine kada je turski sultan Mehmed Drugi Osvajač, ušavši u grad, obavio molitvu u ovog bogomolji. Time je simbolično postala džamija, a Carigrad prestonica Osmanske imperije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.