Putin i Erdogan telefonom o Siriji, Libiji, pandemiji, izradi vakcine

1

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, razgovarali su telefonom o nizu tema, sa akcentom na situaciju u Siriji, Libiji, kao i na borbu protiv virusa korona.
„Lideri su razmotrili saradnju u borbi protiv virusa korona, a dotakli su se i koraka koji treba da uslede posle pandemije. Takođe, razgovarali su i o situaciji u Siriji“, navodi se u saopštenju administracije turskog predsednika.

Kada je reč o Siriji, istaknuta je opredeljenost za intenziviranje zajedničkih napora na realizaciji rusko-turskih dogovora o Idlibu.

O kojim dogovorima je reč

Putin i Erdogan su se sastali u Moskvi 5. marta, kako bi razgovarali o regulisanju situacije u sirijskoj provinciji Idlib. Sastanak je završen donošenjem zajedničkog dokumenta koji sadrži tri tačke: prekid vatre koji počinje u ponoć u noći između 5. i 6. marta, uspostavljanje bezbednosnog koridora u dužini od šest kilometara ka severu i jugu od strateški važnog puta M4 u Idlibu i zajedničke patrole dveju zemalja od 15. marta duž puta M-4 B, koji povezuje Latakiju i Alep.

Situacija u Idlibu zaoštrila se 27. februara, kada su ekstremisti terorističke grupe Hajat Tahrir el Šam napali sirijske položaje u blizini naselja Behun. Kao odgovor na to u vazdušnom napadu sirijske vojske poginula su 33 turska vojnika, koji, prema saopštenjima Ankare, nije ni trebalo da se tu nalaze.

Neophodno primirje i dijalog u Libiji

Dvojica lidera su tokom telefonskog razgovora izrazila i zabrinutost zbog eskalacije sukoba u Libiji, naglasivši da je neophodno što pre postići primirje i započeti dijalog na bazi odluka donetih na Berlinskoj konferenciji u januaru, a u skladu s Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, saopšteno je iz Kremlja.

Saradnja u borba protiv virusa korona i na izradi vakcine

Nezaobilazna tema bio je i virus korona i način na koji se dve zemlje suočavaju i bore s tim problemom. Naglašen je značaj dalje saradnje odgovarajućih struktura po pitanju izrade vakcine.

Putin je zahvalio turskim partnerima na pomoći prilikom prebacivanja ruskih državljana iz Turske u Rusiju tokom pandemije, kao i za humanitarnu pomoć upućenu čitavom nizu ruskih regiona.

Na dnevnom redu bili su i bilateralni odnosi, posebno trgovinsko-ekonomska saradnja.

1 Comment
  1. Buka komentariše

    E to je Moc..Napravicemo Vakcinu za mjeseca Par…Izjavi Dzepni Super Men…iz Bratske a Mocne,Ministar zdravlja,znan kao dr Smrt,Mjeseca Dva i Stize ,dolazi rece,Vakcina AntiKovidalna…Udruzene,Mocne,Pametne Vlade,Dvije….ne dase Virusukoronalnom da Pucanstvo Pobije..Obecano,Ispunjeno..Gosn Putin u saradni s Ministrom Zdravim,Srbije Bratske,..Ponosno u Vis,Rukkama Gore..Drze Bocice,Vakcine..Spasonosne..p.s.Crknite Dusmani…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.