Putin i Erdogan: Prekid vatre u Idlibu

0

Predsjednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan objavili su danas u Moskvi da su postigli sporazum koji bi mogao da okonča borbe u sjeverozapadnoj Siriji i najavili da će prekid vatre stupiti na snagu u Idlibu noćas u ponoć.

Putin je takođe izrazio nadu da će taj sporazum okončati patnje ljudi i pomoći da se ograniči humanitarna kriza.

Oni nisu dali više detalja ali su rekli da će njihovi ministri spoljnih poslova kasnije pročitati zajednički dokument.

Putin je rekao da su on i Erdogan postigli sporazum o zajedničkom dokumentu tokom razgovora u Moskvi koji je trajao više od šest sati.

Erdogan i Putin sastali su se danas u Moskvi u nastojanju da okončaju neprijateljstva na sjeverozapadu Sirije koja prijete da dvije zemlje uvedu u direktan vojni sukob.

Do sada su Putin i Erdogan uspijevali da koordinišu interese u Siriji uprkos tome što je Moskva podržavala sirijskog predsjednika Bašara al Asada dok je Ankara podržavala njegove neprijatelje tokom devetogodišnjeg rata.

Obje strane žele da izbjegnu sukob, ali suprotstavljeni interesi u provinciji Idlib otežavaju postizanje prihvatljivog kompromisa.

Rusija je podržala sirijsku ofanzivu na Idlib, jedinu oblast pod vlašću opozicionih snaga, iz koje je milion sirijskih izbjeglica krenulo prema Turskoj.

Erdogan je odgovorio otvaranjem granica Turske prema Evropi ne bi li primorao Zapad da pruži veću pomoć Ankari.

Takođe je poslao hiljade vojnika u Idlib da odbiju napade sirijske vojske, i u sukobima je bilo mnogo žrtava na obje strane.

Rusija je potom signalizirala da neće sjedjeti skrštenih ruku.

Sukobi u Idlibu predstavljaju najveći test rusko-turskog odnosa još od krize iz novembra 2015. i turskog obaranja ruskog aviona blizu sirijske granice.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.