Pustinja u bojama je čudo prirode i atrakcija Mauricijusa

0

Jedan geološki fenomen je svojom čudnovatošću uspio da nadmaši sve prirodne ljepote Mauricijusa. U netaknutoj zelenoj oazi nalazi se ušuškana mala pustinja čiji se pesak preliva u nevjerovatnim bojama.

Mauricijus ima jednu neobičnu podudarnost: jedna od njegovih najpoznatijih turističkih atrakcija je prilično nalik njegovoj zastavi.

Naime, zastava Mauricijusa lako se pamti jer se sastoji od samo četiri boje složene horizontalno jedna iznad druge: crvena, plava, žuta i zelena. Boje i šarenilo su i glavna odlika najpopularnijg mjesta na Mauricijusu, piše Pun Kufer.

U malom selu na zapadu zemlje, pod imenom Šamarel, smjestio se nadrealan geološki fenomen koji je uspio da nadmaši sve druge prirodne ljepote ove zemlje.

Ovde se nalazi mala pustinja čiji pesak dolazi u neverovatnim bojama – crvena, smeđa, ljubičasta, ružičasta, zelena, plava i žuta se nežno prelivaju jedna u drugu.

Turisti ove pješčane dine opisuju kao psihodelične, a mi se moramo složiti sa njima. Nevjerovatne boje koje se nježno prelivaju jedna u drugu rezultat su vulkanskih aktivnosti.

Vjeruje se da su nastale kao posljedica hlađenja vulkanske prašine i kamenja na različitim temperaturama, kao i mješanja s mineralima. Ipak, jedna misterija ostaje nerazjrešena – na koji način se pjesak sam grupiše po bojama?

Fenomen je otkriven tek nedavno, 1960-ih godina, kada je i dobio neslužbeni naziv: Zemlja sedam boja.

Od svog otkrića pa do danas je ostao jedna od najpopularnijih atrakcija na Mauricijusu iako ima jaku konkurenciju rajskih plaža i predivne prirode.

Na sreću po pijesak, a nesreću turista, po njemu ne možete hodati. Ograđen je zaštitnom ogradom koja mu osigurava mir.

Možete mu se diviti izbliza i fotografisati – a to je sasvim dovoljno. Na kraju krajeva, gdje drugdje možete pronaći nešto slično?

Ni to nije sve – u okrugu šarene peščare se nalazi egzotičan park netaknute prirode. U moru zelenila smještena je provalija niz koju se obrušavaju impresivni vodopadi.

Duž cijelog parka pružaju se staze ukupne dužine 60 kilometara, a nakon šetnje možete odmoriti u lokalnoj destileriji ruma.

Izvor: DDL

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.