Prvi maj, dan bez radnika: Tajkuni uništili fabrike, tranzicija “pojela” radnički klasu!

2

“Ako ti se ne sviđa, idi. Ima ko hoće” – dvije su kratke rečenice u koje staje cijela slika položaja radnika u Crnoj Gori na početku 21. vijeka. Vidi se sve: nedostatak prava, nadmenost, želja za ponižavanjem, odsustvo dijaloga, beznađe. Nema tog propisa niti statistike koji preciznije prikazuju i onoga ko govori i šta je htio onaj ko sluša i na šta će pristati taj nepoznati koji „hoće”.

Međunarodni praznik rada – Prvi maj u Crnoj Gori će se obilježiti u atmosferi nikad veće nezaposlenosti, siromaštva, socijalne nepravde i ugroženosti radničkih prava.

U Crnoj Gori je broj nezaposlenih na evidenciji 20. aprila iznosio preko 38.000 građana, što je više za skoro tri hiljade ili 8 odsto u odnosu na 31. mart ove godine.

Od uvođenja mjera za suzbijanje virusa korona (14. marta) do 1. aprila, broj nezaposlenih u Crnoj Gori je porastao za 111, odnosno za 0,31 odsto.

Praznik rada – simbol internacionalne radničke i sindikalne solidarnosti teško da se u Crnoj Gori, sa ovakvom ekonomsko-socijalnom situacijom u kojoj nas je dovela aktuelna vlast, može provesti u dobrom raspoloženju, dostojanstveno i sa vjerom u bolju budućnost.

Socijalno odgovorna država je nešto od čega je današnja Crna Gora udaljena niz svjetlosnih godina.

Teško je praznovati Prvi maj u zemlji u kojoj je prva i najveća žrtva tranzicije bila upravo radnička klasa.

Da paradoks bude veći, upravo na talasima radničkog nezadovoljstva politički metuzalem, koji već dvije i po decenije drži Crnu Goru zarobljenom, došao je na vlast.

Radnici su tako godinama svjedoci bezdušno sprovođene pljačkaške privatizacije pod pokroviteljstvom aktuelnog režima, a vrijeme kada se u Crnoj Gori moglo pristojno živjeti od poštenog rada ostalo je samo u lijepom sjećanju, jer su radnici u međuvremenu prepušteni sami sebi i primorani da radničke hale zamijene ulicom i surovom borbom za preživljavanje.

Jedino čime se aktuelna vlast može „pohvaliti“ jeste da je uspjela da drastično poveća broj obespravljenih radnika kojima je vladajuća koalicija predvođena DPS-om ukrala čak i nadu u bolje sjutra.

Nije teško uočiti – većina zaposlenih u Crnoj Gori ne može da pristojno živi od svog rada. Većina domaćinstava, čak i ako su u njima zaposlena po dva člana, teško sastavlja kraj s krajem, mjesec sa mjesecom. Govorimo o onima čije su plate redovne, zbirni podaci o tome koliko plata i koliko dugo u ovoj državi kasni, ne postoje. Ogroman broj porodica opterećen je vraćanjem kredita, podignutih najčešće kako bi se obezbijedio krov nad glavom.

Strah i beznađe, i više nego nemaština u Crnoj Gori Prvi maj polako pretvaraju u – praznik jada.

2 Comments
  1. Langee komentariše

    SRAM BILO SVAKOG ČOVJEKA KOJI PAŽNJU PRIDAJE OVOM NJIHOVOM PRAZNIKU,PRAZNIK KOJEM RADU MAJKU VAM JEBEM,U IŠTISTE SVE ,PRAVOSLAVNA OMLADINA SE DROGIRA ,PRODAJE DROGU ILI SE KOCKA NIKO SE NE ŽENI.OARE SU SVE KOD MUSLIMANA,SOCIJALE I TUDJE NJEGE SVAKA KUĆA IH DOBIJA,PONEKO I PO DVIJE A POJEDINI SE PITAJU KAKO SE ONI ŽENE ,LAKO JE NJIMA.MNOGO PORODICA KOJI IMAJU DOBRE DRŽAVNE POSLOVE PRIMAJU SOCIJALU.KAD ĆE SE DIGNUTI PRAVOSLAVLJE AKO NE SAD ,A MISLIM DA HOĆE JER NAROD U BIJEDI NEĆE MOĆI DA GLEDA OVE LOPOVSKE SNOBOVE A BIJEDA DOLAZI .TAKO,KO KOD PRAZNIKOVAO OVAJ NJIHOV PRAZNIK JE O MU TITO MAJKU

  2. Baja_California komentariše

    Opusteno desetine giganata i tisnuli sebi u dzepove…a pominje se ekonomija, a koja ekonomija kad djaolja fabrika ne radi, pa zar je odje problem da se zaposli citava drzava kad imamo ovoliko stanovnika, moglo se otvorit 500 fabrika i doves na tone investitora…Samo su dosli par belosvetskih olosa da im finansiraju kampanje i da peru pare

    4
    1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.