Prva besjeda patrijarha Porfirija: Mi smo u Kosovu i Kosovo je u nama

5

Patrijarh srpski Porfirije poručio je u prvoj besjedi da mu je najveća briga Kosovo i Metohija i da je ono za nas nit koja nas povezuje sa našeg identiteta.

“Kosovo i Metohija za Srbe nisu samo mit, Kosovo je za nas zavjet, a taj zavjet je vezan Novi zavjet u čijem temelju stoji svetost”, rekao je patrijarh.

Otuda je Kosovo, kako je rekao, za nas nit koja nas povezuje sa suštinom našeg identiteta.

“Mi smo u Kosovu i Kosovo je u nama. Kosovo je srce Srbije, peva današnje mlado pokoljenje”, poručio je patrijrh srpski.

Patrijarh Porfirije svečano je ustoličen danas u Sabornoj crkvi u Beogradu. U pristupnoj besjedi je poručio da se moli Bogu da bude skroman naslednik svojih svetih prethodnika.

„Sa dubokim smirenjem i osjećajem strahopoštovanja, prihvatam činjenicu da sam ja nedostojnim blagovoljenjem božijim i saglasjem braće uzveden u sveti presto Svetoga kir Save, u presto velikog arhijerejstva“, poručio je patrijarh Porfirije.

„Molim se Bogu i molim sve vas da me podržite, da veliki odgovorni zadatak koji je ovim sveštenim činom stavljen pred mene i položen na moja nejaka pleća iznesem radosno, da kao 46. po redu patrijarh, a 57. poglavar naše crkve budem skromni naslednik mojih svetih prethodnika“, istakao je patrijarh Porfirije u svojoj prvoj besjedi.

Poručio je da želi da naša sveta SPC svugdje gdje jeste živi punim plućima, da svaki pravoslavni hrišćanin živi istinsku slobodu i da jevanđeljske vrijednosti budu svakodnevica svih pravoslavnih ljudi.

Istakao je da nije prvenstveni zadatak crkve da stvara bolje uslove za život, da se trudi da rješava bilo koju vrstu socijalnih, političkih, psiholoških i svakih drugih problema.

„U crkvu dolazimo na svetu liturgiju, da bismo dotakli krst Hristov, to je osnovni zadatak crkve, zato postoji u svijetu. Sve drugo pomenuto, samo po sebi kao produkt primarnog uvjerenja, biće obasjano“, naglasio je patrijarh Porfirije.

Hristos je naša mjera, naš pokretač i naše ogledalo. Njime se mjerimo i njime smo izmjereni, naveo je patrijarh.

„Nije prvenstveni zadatak Crkve da stvara bolje uslove za život, da se trudi da rješava bilo koju vrstu socijalnih, političkih, psiholoških i drugih problema. U Crkvu dolazimo na svetu liturgiju da bismo tu dotakli i naslutili šta je najvažnije i jedino važno i da bismo dotakli i prihvatili krst Hristov, koji je i vaskrsenje. To je osnovni zadatak Crkve, a sve ovo drugo pomenuto biće obasjano tim istim krstom i vaskrsenjem“, dodao je on.

„Zato je važno, braćo i sestre, shvatiti i osjetiti snagu Crkve, blagosloveći mir svim narodima i ljudima dobre volje, jer je svaki čovjek sazdan kao ikona Božija i svi smo pozvani u njemu Spasitelju jedno da budemo“, naglasio je.

Govoreći o pandemiji virusa korona, pozvao je građane da budu snažni i trezveni i da ne dozvolimo da ovlada strah.

„Čovjek je jedini virus koji čini debalanse u svijetu koji je Bog stvorio. Treba da pokaže koliko smo međusobno povezani i jedni na druge upućeni i koliko međusobnom pažnjom možemo pobjediti ovu pošast, pre svega pošast grijeha i bolesti“, istakao je patrijarh.

„Neka Gospod blagoslovi i neka nas udostoji da ovu zemlju učinimo djelom carstva Božijeg koje i jeste jedini cilj i možemo doći do njega ako prvi korak sada i ovde napravimo. Živjeli i neka vas sve Gospod blagoslovi”, završne su reči prve besjede patrijarha Porfirija.

Izvor: Novosti.rs

5 Comments
 1. Lav komentariše

  Sad pravac vatikan,da Ti da istrukcije papa i da mu ruku dobro izljubis

  2
  3
 2. Stremljenje komentariše

  Odvratan djedurina zlih ociju i zle duse. Nikad mi nije jasno kako ljudi mogu da lizu ruku popovima koji su mahom propali studenti, bivsi narkomani, gresni i krvavi ispod koze kao o ostali ljudi. Praviti idole od jednakih mogu samo slijepi kod ociju, a da i IQ 86 pomaze.

  1
  4
  1. Listantisatanista komentariše

   Svako sudi po sebi.

   1
   1
   1. Stremljenje komentariše

    Ne sudi po sebi, vec po empirijskim cinjenicama.

    1. Sotonjara! komentariše

     Toliko ti je sveta nezavisna drzava kosova da ste počinili stravične zločine, usrani genocidasi?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.