Prva Baranka u pilotskoj kabini: Nina Kralj zavržava Vazduhoplovnu akademiju u Vršcu i svoj prvi samostalni let pamtiće zauvijek

1

Želja za visinama postojala je odmalena, a prerasla je u strastvenu ljubav tokom školovanja na civilnoj Vazduhoplovnoj akademiji SMATSA u Vršcu, koju Baranka Nina Kralj (23) uspješno završava.

Iako je pre jednog vijeka u svijetu prva žena sjela u pilotsku kabinu, i danas se dame kao piloti u većini država broje na prste jedne ruke. Ni Crna Gora nije izuzetak kad je u pitanju i civilno i vojno vazduhoplovstvo.

– Od detinjstva sam se informisala o avijaciji i školovanju za pilota – priča Nina Kralj, koja će letačku dozvolu dobiti za koji mjesec. – Interesovanje je bivalo sve jače, upisala sam pilotsku akademiju. Preduslov je ljekarsko uvjerenje, koje se dobija posle ozbiljnih psiho-fizičkih testova, potom sam položila prijemni ispit iz engleskog jezika, matematike i fizike, što mi nije bio neki problem jer sam osnovnu i srednju školu u Baru završila kao nosilac “Luče”. Na Akademiji je prvih sedam-osam mjeseci samo teorijski deo obuke, zatim praktični – letjenje, kao i uporedo polaganje letačkih i teorijskih ispita.

Svaki dan na Akademiji od kada su “u visinama”, kako kaže, bio je pun novina i izazova, ali nije bilo nekih prepreka.

– Bilo je veoma zanimljivo, iako je dosta obaveza, učenja, rada i truda. Smatram dakada nečemu pristupate sa puno ljubavi, onda ne osjetite koju dozu napora sve to nosi sa sobom – iskrena je Nina.

Govoreći o izazovima na putu do cilja – da postane pilot, Nina kaže da se prvo “upoznala” sa tipom aviona na kojem leti.

– Za samostalno vizuelno letjenje mora se dobro poznavati teren iznad kojeg letite i za to naravno postoje testovi. Prije tih testova su predavanja na kojima se pripremamo i to se naziva ground school i održavaju se obično nedelju dana pred početak praktične obuke. Tu je i komunikacija sa kontrolom leta, za koju se pripremamo još na teorijskom dijelu, a i na praktičnom proširujemo to znanje. Pred svaki let imamo razgovor sa instruktorom kao priprema. Razgovor slijedi i nakon leta gde se sabiraju utisci, takozvani brifing i debrifing – objašnjava Nina “red letjenja” na završnoj godini Akademije.

Prvih deset sati u pilotskoj kabini imala je sa instruktorom, zatim je usledio ispit za prvi samostalni let.

– To je, uvek kažem, nešto posebno i pamti se čitav život. Ne može se opisati taj osjećaj kada ispitivač procijeni da ste sposobni da sami upravljate, kada to saopšti i kada ostanete sami u avionu i znate da sami sve obavljate. Tu stičete dozu samopouzdanja i znate da ste za korak bliži ostvarenju sna – naglašava naša sagovornica.

Savjet mlade Baranke je da nikada ne treba odustati od svojih snova i ciljeva.

– Sve je moguće ako veoma to želimo. Za one koji bi krenuli mojim stopama, preporučujem da vrijedno rade, budu disciplinovani i organizovani, jer Vazduhoplovna akademija to zahtjeva – navodi Nina.

Njen dodatni san je bio da počne pilotsku karijeru u nacionalnoj avio-kompaniji “Montenegro erlejns”. I dok broji sitno do letačke dozvole, desilo se da avioni crnogorske kompanije budu prizemljeni.

– Moji planovi su bili da svoju karijeru započnem u nacionalnoj avio-kompaniji, a odatle možda i odem dalje. S obzirom na trenutnu situaciju, da se tek formira nova kompanija, videćemo šta će se dešavati. Ispunila mi se želja da upišem Akademiju, ispuniće mi se želja da imam letačku dozvolu, što je pitanje dana – zaključuje Nina Kralj, prva Baranka u pilotskoj kabini.

KOLEGE SE (NE) ČUDE

Na pitanje ima li bojazni među kolegama da će im žene piloti “oteti nebo”, Nina kaže:

– Za vreme školovanja nisam osjetila da ima te bojazni, jer su sve kolege bile i više nego fer po tom pitanju. Ovo je takav posao gde je veoma bitan timski rad i uglavnom su ljudi sa kojima sam se susretala bez predrasuda.

Ipak, nema mnogo žena čije je radno mesto pilotska kabina.

-Uglavnom se svi oduševe kada čuju žena – pilot. Komentari su pozitivni. Desi se da me neko iz moje generacije pita, odakle baš taj izbor, kako te nije strah, a ima i onih koji me pitaju kako ću sve to uklopiti kada jednog dana osnujem porodicu.

Izvor: Novosti

1 Comment
  1. Baranin_89 komentariše

    Svaka čast curi na postignutom uspjehu, ali velika dezinformacija, prva Baranka koja je sjela u pilotsku kabinu je Kristina Bačić koja je završila akademiju još prije 3 godine, a leti na avionu skoro 10 godina, malo se bolje informišite sljedeći put kad stavljate bombastične naslove. Ništa protiv ove đevojke. Pozdrav!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.