Protojerej Nikola Pejović: Dio režima koristi epidemiju kao masku da prikrije moralnu zagađenost koju proizvodi

0

Protojerej Nikola Pejović, glavni i odgovorni urednik radija Svetigora, za IN4S pričao je o sve učestalijim napadima na Srpsku pravoslavnu crkvu i Mitropolita Amfilohija, koji su eskalirali usljed održavanja litija, ali i u posljednje vrijeme – kada je Sveta Tajna Pričešća dovedena u pitanje od strane bogoboračkih režimskih krugova.

Imate li utisak da neki mediji koriste borbu protiv epidemije korona-virusa za borbu protiv Crkve? Najveće svetinje Pravoslavne Crkve nazivaju se ”glibavim”, hrišćani se nazivaju ”lizačima kašika”, a sveštenici, među prvima – mitropolit, izloženi maltene psovkama i najvulgarnijem vrijeđanju.

U pravu ste. Postoji skup medija koji ima jedinstvenu uređivačku politiku, a koja je na žalost vulgarno antipravoslavna, pa i šire od toga, vrlo nemoralna, nepristojna i anticivilizacijska.

Koji je stvarni razlog za ovakvu, primitivnu kampanju protiv Crkve? Sve je, u našem crkvenom životu, saobraženo mjerama koje je država uvela, pa čak i ono što nijesmo smatrali neophodnim. Prosto, učinili smo sve što je bilo u našoj moći, u cilju postizanja društvenog konsenzusa i odbrane društva od epidemije i njenih posljedica. Obustavili smo sva crkvena okupljanja – i to u trenutku kad je to država propisala (ni prije ni poslije toga ), čak smo i molitve u hramovima (za koje smatramo da su baš sada potrebne) sveli na onaj oblik koji uključuje samo sveštenike. Aktivno smo se uključili u pomaganje najugroženijima, što smo, uostalom, i do sada radili, jer je to u prirodi crkvenog života. I pored velikog broja liturgijskih bogosluženja širom Crne Gore, koja su se zbila i u prvim ”blažim” fazama državnih mjera već proglašene epidemije – nemamo ni jedan jedini slučaj sumnje da se na tim narodnim sabranjima iko zarazio, od svih evidentiranih oboljelih u Crnoj Gori!

Epidemija se sad koristi kao ”maska” da to rade zbog navodne zabrinutosti za zdravlje građana, ne hajući o mentalnom, kulturološkom i prije svega moralnom zagađenju društva kojeg oni proizvode.

Nevezano od vjerskih osjećanja, valjda je prirodno i patriotski poznavati ono što je izloženo u crnogorskim muzejima, a to su upravo putir, kašičica, antimins kao svjedoci istorije, tradicije i kulture ovog naroda:

Zato je neshvatljivo da neki koji se zaklinju ovoj državi, njenoj istoriji i kulturi , ne čine to kako priliči pa pokazuju neshvatljivo neznanje i nepoznavanje kulture i tradicije sopstvene države.

Pa koji su onda razlozi ovog napada na Crkvu, ako je sve tako kako Vi kažete?

Najkraće – na sceni je patološka, nerazumljiva i nekontrolisana mržnja pojedinih činilaca društvenog života, od političara do predstavnika medija prema Crkvi, pravoslavlju u cjelini, naročito kada je u pitanju pravoslavna Crkva i njeni vjernici u Crnoj Gori. Ne postoji razumno objašnjenje za pojavne oblike i nivo mržnje sa kojim smo suočeni od strane određenih, vrlo glasnih pojedinaca. A kad ne postoje vidljivi i razumu shvatljivi razlozi, mi u Crkvi odavno znamo stvarno ime i suštinu takve pojave, ali ću ovdje ostati u sferi ”sekularnog” iskaza.

Jasno je da su veličanstvene litije, neprevaziđene i neuporedive po duhu i broju sa bilo čim što se desilo u poslednje vrijeme na ovim prostorima izazvale mnogo frustracija i ”unutrašnjeg sagorijevanja” kod pojedinaca, pa su jedva dočekali vanredne mjere Vlade kako bi se makar nakratko oslobodili za njih nepodnošljivog pritiska slika i atmosfere tog, zapravo najljepšeg lica Crne Gore.

Koliko je sve to izobličeno i daleko od crnogorskog tradicionalnog morala, govore nam tonovi kojima se prenijela vijest o bolesti i smrti blaženog spomena episkopa valjevskog g. Milutina! Prije svega – ni jedna crkvena vijest se nije u toj mjeri prikazala, koliko ta da je eto – i sveštenik zaražen! A da ne govorimo o satanističkom likovanju u nekim tekstovima.

Je li u pitanju neko ideološko nastojanje da se Crkva ”kriminalizuje” pred vraćanje u redovno stanje, pred novo okretanje pitanju odnosa Crkve i države?

Eto, u tim i takvim okolnostima, pro-režimski mediji su jedva dočekali da na Crkvu svale sve moguće (izmišljene) krivice. U tom smislu se slažem sa Vama, da ovo jeste obavljanje prljavih poslova, pred povratak u redovno stanje.
Ovako neprosvećena i anti-demokratska sredina (koja NIKADA na demokratskim izborima nije promijenila vlast) ima neku očaranost vanrednim stanjima, i kao da joj pogoduje jednopartizam sa elementima nasilja prema neistomišljenicima.

Ovdje ne govorim o potrebama vanrednih mjera u vrijeme pandemije ,što niko razuman ne dovodi u pitanje, nego o jednoj nesvakidašnjoj zdušnosti i odsusutvu svakog kritičkog mišljenja u okolnostima koje nalikuju diktaturi. Tako lako se nalaze ”mete” i ”dežurni krivci” koji ”rade protiv države”. Zaista čudi da crnogorska Vlada, koja neprekidno poziva građane na povjerenje i poslušnost nije učinila ono što su njihove kolege u svim državama u kojima je pravoslavna vjera dominantna, a to je dogovor sa predstavnicima Crkve. Ne mislim da Crkva treba da propisuje mjere zaštite, ali se time pokazuje poštovanje najstarije institucije u Crnoj Gori koja sabira stotine hiljada vjernika i kojoj građani najviše vjeruju. Vlada je, međutim pokazala da ni u ovom važnom i dramatičnom trenutku nema prostora za bilo kakav razgovor i dogovor.

E tu vidim nešto što nalikuje onoj propagandi iz vremena litija. Ni tada se nije moglo doći do riječi o falinkama zakona, koliko su nas pojedini mediji zasipali konstatacijama da je svaka kritika zakona, ustvari – atak na državu. I na jutrošnjoj preskonfereciji IJZ bilo je novinarsko pitanje kojim se dodatno vrši pritisak na zdravstvene radnike da kako znaju i umiju pronađu vezu zaraženih sa bogosluženjima u Crkvi, što me ne bi čudilo da se u određenim medijima i pojavi narednih dana.

(IN4S)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.