Protesti u Bjelorusiji ušli u šesti nedjelju, sve oči uprte u Lukašenka i Putina

0

Više od 100.000 demonstranata koji pozivaju predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka da podnese ostavku prodefilovali su danas glavnim gradom Minskom, čime su protesti širom zemlje ušli u šestu nedjelju.

Putin je rekao da je spreman da pošalje rusku policiju u Bjelorusiju ako se protesti pretvore u nasilne, podstičući strahove da bi Moskva mogla da iskoristi političko neslaganje kao izgovor za aneksiju svog susjeda kao što je to bilo na Krimu 2014. godine.

Zemlje imaju sporazum o uniji koji predviđa bliske političke, ekonomske i vojne veze, iako je Lukašenko više puta izrazio zabrinutost da Putin želi da Rusija u potpunosti pripoji Bjelorusiju.

Pojedini analitičari vjeruju da Lukašenko ulazi na sastanak u slaboj poziciji i da će Putin možda to iskoristiti da bi ga pokušao osloboditi vlasti.

Prošlog vikenda uhapšeno je više od 600 osoba na margnini takvog opozicionog skupa u Minsku i u drugim gradovima. Više desetina žena koje su učestvovale u subotu u ženskom maršu brutalno je uhapšeno.

Svetlana Tihanovskaja, kandidatkinja na predsjedničkim izborima koja smatra da je pobijedila Lukašenka i nalazi se u egzilu u Litvaniji, u videu je pozdravila herojski narod koji nastavlja svoju “borbu za slobodu”

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.