18. 10. 2018. - 16:32

FLEŠ

Protest u Makedoniji: Neće promjenu imena, hoće izbore

Desetine hiljada pristalica opozicione nacionalističke desnice u Makedoniji protestovalo je ispred zgrade vlade protiv promjene imena zemlje i zatražili prijevremene izbore.
Konzervativna stranka VMRO-DPMNE, koja je vladala od 2006. do 2017, sazvala je demonstracije navodeći da je ljevičarska vlada preduzela “apokaliptične” poteze tokom svojih oko godinu dana, koliko su na vlasti.
Vođa stranke Hristijan Mickoski rekao je sinoć na protestu da je ovo početak kraja sadašnje vlade i zatražio održavanje prijevremenih izbora u martu i aprilu iduće godine, dok bi se u međuvremenu formirala tehnička vlada.
Poslije višegodišnje bokade u grčko-makedonskom sporu oko imena pregovori između dvije strane spektakularno su napredovali posljednjih mjeseci i makedonski premijer Zoran Zaev i njegov grčki kolega Aleksis Cipras navode da su spremni da zaključe taj spor.
Premijer Zoran Zaev došao je na vlast u maju 2017. poslije 11 godina vladavine konzervativaca u jeku duboke političke krize izazvane skandalom prisluškivanja iz 2015.godine.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *