Protest ispred SANU: Nas nema bez Kosova, ono je naša duhovna vertikala i osnova

2

Na protestu kojim se zahtjeva ostavka predsjednika Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) dr Vladimira Kostića, zbog njegove skorašnje izjave da Kosovo i Metohija nije dio Srbije, dominiralo je pitanje postavljeno akademicima da li je stav predsjednika i njihov, što će dati odgovor i na pitanje da li je i Akademija nauka srpska.

Protest je održan danas ispred te ustanove oko podneva, a dok su se ljudi okupljali, sa zvučnika koje su organizatori protesta postavili ispred SANU čule su se kosovske pjesme. U toku protesta, prisutni su minutom ćutanja odali počast Oliveru Ivanoviću, ubijenom prije tri godine.

Od organizatora se skupu prvi obratio samostalni poslanik u Skupštini Srbije Vladan Glišić, koji je rekao da oni nisu došli da ruše SANU, već da su se okupili da govore s dostojanstvom i da zahtijevaju da se odreaguje na nešto što je urađeno neodgovorno i nepristojno.

“Bilo bi nepristojno da učim neurologa o medicini, pa tako nije normalno ni da on govori o nečemu što ne zna. Ne može da ne zna toliko, a da bude predsjednik SANU. Da se bavio suštinskim temama ne bi izjavio to što je izjavio. Kako da objasnimo ljudima na Kosovu kojima smo pomagali da nisu Srbi? Kako manastirima da nisu srpski? Da li je moguće da Kostić toliko ne zna šta je srpsko, a šta ne? Vrijeme je da se akademici sjete da moraju da brane akademiju, kako im jedan čovjek ne bi narušavao ugled“, rekao je Glišić.

glišić
foto: Sputnjik

Okupljeni traže Kostićevu ostavku

Protestantima se obratio i direktor Instituta za evropske studije Miša Đurković.

“Nismo htjeli veliki skup. Hoćemo da pošaljemo poruku. Ovo što se čini poslednjih dana nema smisla i nešto je zbog čega treba da ustanemo. Da li ovo treba da bude srpska ustanova? Treba. Ove godine obilježava se 180. godišnjica SANU. To je bila najponosnija i najčasnija institucija. Da li je i danas? Nije. Kako je moguće da Kostić javno krši i zagovara kršenje Ustava? Ustav i Zakon obavezuju sve, pa i njega“, rekao je Đurković.

On je kritički konstatovao da su se Kostićevoj izjavi najviše obradovali u Prištini i Tirani.

“Šta je sledeće? Da nam Republika Srpska ne treba? Da je Vojvodina teret za Srbiju? Kuda to vodi? Hoćemo li da organizujemo Tompsonov koncert u Beogradu? Kosovo se ne brani samo zbog Kosova. Nas nema bez Kosova. Ono je naša duhovna vertikala i osnova. Nema popuštanja, Kosovo je dio i srce Srbije“, naglasio je Đurković.

On je na kraju iznio mišljenje da je Kostićeva izjava priprema javnosti za gore stvari i istakao da je ovo prvi put u istoriji da srpski narod protestuje ispred SANU.

Tokom govora, okupljeni su uzvikivali: „ua“, „izdajnik“, „ostavka“ i „kvazi naučnik“, a bili su i isticani transparenti s natpisom „Nema predaje“, kao i srpska i zastava Kraljevine Crne Gore.

Podsjetimo, u petak je grupa od 93 inetelktualca uputila otvoreno pismo SANU kojim zahtijevaju Kostićevu ostavku, kako bi, kako se navodi, sačuvao ugled, dostojanstvo i legitimitet Srpske akademije nauka i umjetnosti.

(Sputnjik)

2 Comments
 1. Maja komentariše

  Je li Borba cula za protest od 10 000 freelencera u Beogradu protiv Vucica danas ? Zasto o tome ne izvjestavate i da li mislite da cete zaraditi povjerenje citalaca u CG “trijazom” vijesti ?

  9
  2
 2. bajo. komentariše

  Poserem se na sanu?

  1
  8
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.