Protest EU: Zadržavamo pravo da odgovorimo na sankcije Rusije

1

Evropska unija izrazila je protest stalnom predstavniku Rusije u vezi sa uvođenjem sankcija građanima EU i ograničenjima protiv neprijateljskih zemalja na ruskoj teritoriji, izrazivši zabrinutost zbog posljedica ovih postupaka za bilateralne odnose.

„Ambasador Čižov obavješten je da zemlje i institucije EU potpuno odbacuju i osuđuju odluke o uvođenju sankcija“, navodi se u izjavi koju je objavila služba za spoljnu politiku EU nakon razgovora sa stalnim predstavnikom Rusije u EU Vladimirom Čižovom.

Takođe je istaknuto da Evropska unija zadržava pravo da odgovori na sankcije Moskve protiv evropskih diplomata.

U izjavi se dodaje da će formiranje ruskog spiska „neprijateljskih zemalja“ i protjerivanje čeških diplomata imati negativan uticaj na odnose EU sa ruskom vladom.

„Generalni sekretari (službe za spoljne poslove EU Stefano Sanino i Evropske komisije Ilze Juhanson) podsjetili su na protjerivanje čeških diplomata od strane Rusije i na namjeru Rusije da (formira spisak) neprijateljskih država, izrazivši ozbiljnu zabrinutost zbog kumulativnog efekta ovih poteza na bilateralne odnose“, ističe se u dokumentu.

Protest OEBS-a

Lideri Parlamentarne skupštine OEBS-a (PS OEBS) takođe su izrazili zabrinutost zbog odluke Rusije da uvede sankcije građanima država-članica EU kojima je zabranjen ulazak u Rusiju. Oni su pozvali Moskvu da preispita ovu mjeru kao neodgovarajuću „interesima multilateralne saradnje i dijaloga“, navodi se u saopštenju te organizacije.

„Zabrana ulaska u Rusiju predsedniku Evropskog parlamenta i drugim visokim zvaničnicima, uvedena sa svom očiglednošću kao odgovor na slične sankcije predstavnicima Rusije, ne odgovara interesima multilateralne saradnje i dijaloga. PS OEBS je tokom dugog niza godina dosledno osuđivao upotrebu sankcija prema parlamentarcima i diplomatama. Pri tome su predstavnici Rusije među najvatrenijim kritičarima takvih ograničenja. Pozivamo Moskvu da preispita sankcije uvedene protiv EU, koje ne vode ničemu, već samo pogoršavaju tenzije, komplikuju dijalog i blokiraju postizanje međusobnog razumijevanja“, ističe se u zajedničkoj izjavi predsjednika PS OEBS-a Pitera Baunesa i predsjedavajućeg, zamjenika predsjedavajućeg i izvjestioca Generalnog odbora OEBS-a za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja, Kirijakosa Hadžijanija, Mihaela Georga Linka i Kari Henriksen.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je 30. aprila da Rusija zabranjuje ulazak u zemlju za osmoro državljana zemalja Evropske unije i predstavnika njenih zvaničnih struktura kao odgovor na sankcije.

Izvor: Sputnjik

1 Comment
  1. Marko komentariše

    Koje su budaletine ovi oz EU,oni bi da uvode,a da im se Rusoja klanja. Ko li ke odke lud?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.