Prosvjetni radnici nastavljaju štrajk, danas razgovori sa premijerom i ministrima

0

Štrajk prosvjetnih radnika u Crnoj Gori, koji je počeo juče nakon što nije postignut dogovor između Sindikata prosvjete (SPCG) i Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) o povećanju zarada prosvjetarima, biće nastavljen danas u 17 časova.

Iz SPCG su saopštili da je u ponedjeljak nastava bila obustavljena u 138 ustanova, dok su pojedine radile djelimično, sa malim brojem zaposlenih koji nijesu u štrajku.

Predsjednik SPCG Radomir Božović rekao je da je nastava obustavljena u toliko ustanova i pored, kako je naveo, neviđenih pritisaka i zastrašivanja prema prosvjetnim radnicima koji su u štrajku.

Premijer Milojko Spajić pozvao je prosvjetne radnike da razgovaraju sa Vladom i poručio da nema potrebe za štrajkom i da pod pritiskom neće promijeniti odluke.

Iz MPNI su poručili da će uložiti sve napore da se što prije uspostavi redovni nastavni proces u svim obrazovno-vaspitnim ustanovama.

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija je Zaštitniku imovinsko pravnih interesa Crne Gore uputilo zahtjev za pokretanje postupka za utvrđivanje nezakonitosti štrajka u organizaciji Sindikata prosvjete Crne Gore, a sve sa ciljem iniciranja postupka pred Osnovnim sudom u Podgorici.

Iz ovog resora navode da je članom 31 Zakona o štrajku, propisano da postupak za utvrđivanje nezakonitosti štrajka može da pokrene poslodavac, odnosno reprezentativno udruženje poslodavca, reprezentativni sindikat ili štrajkački odbor. Stavom 2 istog člana, pripisano je da o Zahtjevu za utvrđivanje nezakonitosti štrajka, odlučuje nadležni sud, u roku od 5 dana od dana podnošenja zahtjeva.

“Naglašavamo da Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija i Vlada Crne Gore ostaju otvorene za dijalog i pronalaženje kompromisnog i održivog rješenja, ali i da su, s druge strane, institucije dužne da sprovode aktivnosti koje su normativno propisane u djelokrugu njihovog rada”, navode iz ovog resora.

Štrajk prosvjetnih radnika podržali su sindikati državnih službenika i namještenika, radnika trgovine i medija.

(cdm)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.