Promovisana knjiga “Menadžment korporativne bezbjednosti” autora Voja Lakovića

0

U Budvi je sinoć održana promocija nove knjige prof. dr Voja Lakovića i prof. Miodraga Markovića “Menadžment korporativne bezbjednosti”.

Riječ je o djelu koje sagledava sve aspekte bezbednosti koja se proteže kroz digitalni svet poput nevidljivog, sveprisutnog štita koji nas štiti od brojnih nevidljivih pretnji koje vrebaju u sijenci.

Knjiga je naučno djelo koje po prvi put na Balkanu sagledava bezbjednost kao kompleksnu mrežu, gdje svaka nit predstavlja različite aspekte naše zaštite – od sajber sigurnosti koja čuva naše digitalne identitete, preko nadzornih sistema koji motre na naš fizički svijet, do međunarodnih sporazuma koji čuvaju globalni mir.

– U ovom vijeku, bezbjednost je kao inteligentna bića u našim telefonima, kompjuterima i uređajima. Ona se neprestano uči i prilagođava, koristeći algoritme i vještačku inteligenciju kako bi predvidjela i spriječila prijetnje prije nego što one postanu stvarne. Sateliti u orbiti šalju podatke koji se analiziraju u realnom vremenu, omogućavajući reakciju na prirodne katastrofe ili humanitarne krize brže nego ikad. Dronovi i roboti patroliraju nenaseljenim i opasnim područjima, zamjenjujući ljudske stražare i pružajući novi sloj zaštite bez izlaganja ljudi riziku. U međuvremenu, biometrijske tehnologije, poput prepoznavanja lica i otiska prsta, transformišu način na koji pristupamo sve od naših telefona do nacionalnih granica, čineći pristup sigurnijim i ličnijim. Bezbednost u 21. vijeku nije samo naša zaštita; ona je svuda oko nas, tiha i neprimjetna, čuvar koji nikada ne spava. U eri gde se granice između fizičkog i digitalnog sve više brišu, naša bezbjednost postaje sve više prožeta inovacijama koje pomjeraju granice mogućeg, učinivši svijet bezbjednijim, pametnijim i iznad svega, povezanijim mjestom – kazao je na promociji  prof. dr Laković.

Na promociji su, pored autora govorili i akademik Dragan Simeunović, prof dr Rade Ratković i prof dr Velimir Rakočević.

– Ova knjiga predstavlja redak spoj teorijskog  znamja i umeća prakse do koga je došlo izvanrednim izborom autora čija ukrštenost i ukupnost znanja u oblasti teorije i prakse  daje ovom delu  status veoma ozbiljne koliko naučne toliko i prestižne stručne literature. zahvaljujući tome  ona je obuhvatila baš sve oblasti menadžmenta korporativne bezbednosti kao nauke koja iako veoma važna još nije dobila kod nas onakvo mesto kakvo ia u svetu i kakvo bez sumnje zaslužuje – kazao je prof dr Simeunović.

On je naveo da se istraživački tim na čelu sa prof. dr Vojom Lakovićem opredijelio sa pravom za korišćenje metoda društvenih nauka u svom istraživanju, mada bi i matematički i kvanatitativni metodi bili bez sumnje od koristi.

– Ipak u današnje vreme kada se ne preporučuju suvišne obimne knjige takvi metodi bi nepotrebno proširili obim studije a ne bi doneli nešto bitno različito od onoga što ima u sadržaju. U knjizi sima veoma lucidnih mesta kojima se prevazilazi dogmatski pristup u razmatranju funkcije menadžera. Recimo ukazivanje da postoji stalna mogućnost izmene uslova u kojima se donosi odluka  implicira poziciju menadžera kao stalno angažovanog  donosioca odluka koji  ukoliko želi da donese najbolju odluku za rešavanje nekog problema  biva prinuđen  da neprestano prati stanje svih uslova koji su relevantni za donošenje odluke, a ne tek da odluku donosi samo na osnovu pretpostavki i o  stanju nekog  uslova koji je bitan za njeno donošenje – rekao je akademik Simeunović.

On je naglasio da autori sa pravom uočavaju da tzv. evropski model menadženta ne može smatrati jedinstvenim već da on predstavlja skup često nesrodnih modela odlučivanja u zavisnosti od zemlja i regiona, pa i kompanija u kojima se odluke donose.

– Sve u svemu ova knjiga predstavlja značajan teorijsko-stručni iskorak  u domenu naučnog oblikovanja  menadženta korporativne bezbednosti  i zaslužuje zbog svog kvaliteta i inovativnosti najviše ocene – zaključio je akademik Simeunović.

Prof.dr Rade Ratković sa Univerziteta Adriatik, kazao je na promociji održanoj u Akademiji znanja u Budvi, da “promocija knjige, kao i promocija novog hotela jeste istinski javni praznik. Takvom prazniku upravo prisustvujemo promocijom vrijedne knjige, pionirskog rada na ovim prostorima, uvaženih autora: prof.dr Voja Lakovića, prof.dr Miloša Milovančevića  i prof. Miodraga Markovića“.

– Pozdravljam vas u ime Univerziteta Adriatik Bar, mojeg opravdano odsutnog Rektora, uvaženog prof.dr emeritus Steva Nikića, u ime našeg Fakulteta za biznis i turizam i u moje lično ime. Čini nam čast i zadovoljstvo što su eminentni autori odabrali nas za izdavača ove vrijedne knjige, koja predstavlja pionirski rad na našim prostorima i šire. Radi se o korporativnoj bezbijednosti u više dimenzija, koje su izložene u 14 naučno – istraživačkih poglavlja, o kojima će govorriti uvaženi recenzenti. Ovom prezentacijom oživljavamo ovo vrijedno naučno djelo i činimo ga dostupnim javnosti, široj čitalaćkoj publici, a posebno studentima svih nivoa studija i raznih studujekih oblasti. Čestitke izahvalnost autorima na ovom vrijednom daru koji će oplemeniti istraživače u opštem menadžmentu, a posebno u menadžmentu korporativne bezbijednosti – istakao je prof dr Ratković.

O knjizi je govorio i redovni profesor na Pravnom fakultetu UCG dr Velimir Rakočević koji je naveo da “autori u ovoj publikaciji  obrađuju integralno i multidisciplinarno iz naučnog i stručnog ugla menadžment  korporativne bezbjednosti”.

– Oni su izvršili produbljenu analizu uspostavljenih segmenata korporativne bezbjednosti i detektovali  ključne tačke u njima.  Studiozno su prezentovali  sistem bezbjednosti korporacije koji je efikasan u otkrivanju i sprječavanju svih oblika ugrožavanja bezbjednosti. Ova knjiga će doprinijeti uspostavljanju efikasne  zaštite korporacije, njene imovine i zaposlenih. Značaj monografije je i u tome  što predstavlja solidnu osnovu za izradu strategije korporativne bezbjednosti i identifikaciju neuralgičnih tačaka u poslovnim procesima. Ona precizno detektuje probleme u oblasti korporativne bezbjednosti i i daje jasan putokaz za djelovanje u budućnosti – poručio je prof dr Velimir Rakočević.

Profesor dr Vojo Laković je dekan Fakulteta bezbjedonosnih nauka PIM Univerzitetu u Banjaluci i redovni profesor na Univerzitet Hercegovina-Fakultet društvenih znanosti. Prije karijere akademoskog profesora obavljao je visoke funkcije u MUP-u Crne Gore, saveznoj carini SR Jugoslavije i Srbije, a bio je i savjetnik za bezbjednost premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića.

(CDM)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.