Promijenjena pravila: Opet može slučajno da se igra rukom

0

U četvrtak veče dvostruki aršini na terenima Premijer lige, u petak jutro promjena pravila. Međunarodni odbor fudbalskih saveza (IFAB) korigovao je pravilo vezano za igranje rukom, posle suprotnih tumačenja skoro identičnih situacija na mečevima Fulam – Totenhem i Liverpul – Čelsi.

U Londonu je izjednačujući gol domaćina poništen pošto je VAR utvrdio da je posle šuta Džoša Maje lopta pogodila u ruku Marija Leminu, iako mu je sve vrijeme bila uz telo i nije imao gde da je skloni, dok je sa Enfildu Crveni zakinuti za jedanaesterac iako je Engolo Kante očigledno dirao „bubamaru“ šakom posle ubačaja Sadija Manea.

Kako su čak četvorica od osam članova IFAB-a Englezi – preostalu četvoricu daje FIFA – lako je pretpostaviti da su se najviše pitali da se pravilo o igranju rukom uniformiše. A i da nisu, svakako bi morala da uslijedi reakcija, jer je prije ovih bilo na desetine nejednako tretiranih situacija.

Da ih ne bude više, Međunarodni odbor fudbalskih saveza je objelodanio da od sada neće svako igranje rukom biti tretirano kao faul. Valjda će pomoći da više ne gledamo pomalo apsurdne scene.

Uglavnom, sudija je dužan da prekine igru u sledećim situacijama:

* Namjeran kontakt rukom s loptom. Na primer, pomjeranje ruke prema lopti;

* Kontakt ruke s loptom koji tom prilikom čini tijelo neprirodno većim. Pod tim se smatra da pozicija ruke nije posledica opravdanog pokreta u specifičnoj situaciji. Čineći takav pokret rukom, fudbaler rizikuje da ga lopta pogodi i da zbog toga ekipa bude kažnjena.

Prekršajem se smatra ako igrač postigne gol:

* Direktno rukom, čak i ako je to slučajno;

* Odmah nakon što je lopta dodirnula ruku, čak i ako je slučajno.

Najvažnije:

* Slučajno igranje rukom koje za posledicu ima postizanje gola neće se više smatrati prekršajem.

(Mozzartsport)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.