Projekat Solari 5000+ proširuje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

0

“Cijeneći potrebu za transparentnošću u svim segmentima poslovanja, uz isticanje benefita koje krajnji korisnici mogu imati učešćem u našim projektima, nalazimo za shodno da pojasnimo razliku između prošlogodišnjeg pokretanja radionice za izradu PVC stolarije u kćerki-kompaniji, EPCG-Željezara Nikšić (dalje: EŽN), i nedavno predloženog proširenja projekta Solari 5000+ (70 MW)”, saopštili su nam iz Elektroprivrede Crne Gore.

Kao što vam je već poznato, projekat Solari 5000+ (70 MW) je pokazao ogroman potencijal za unapređenje energetske efikasnosti. Uzimajući u obzir tu činjenicu, kao i podatak da u EŽN-u postoji radionica za izradu PVC stolarije smatramo opravdanim da se portfolio Projekta Solari 5000+ proširi i na ugradnju energetski efikasne stolarije.

“Koncept projekta bi ostao isti. Zainteresovanim korisnicima (kupci-proizvođači) koji budu ispunjavali tehničke uslove za ugradnju stolarije i posjedovali staru-energetski neefikasnu stolariju nudila bi se zamjena stolarije, EPCG bi obezbijedila kreditna sredstva za nabavku opreme i pripadajućih materijala, EŽN bi radila izradu PVC-stolarije i montažu stolarije na objektima korisnika projekta, EPCG bi plaćala uslugu izrade i montaža stolarije, a korisnici bi na rate vraćali novac EPCG za opremu i uslugu ugradnje”, istakli su onii dodali da bi EPCG vršila otplatu kreditnih sredstava finasijskoj instituciji (banke, fondovi) koja obezbijedi kreditna sredstva za ugradnju energetski efikasne stolarije.

Kako su istakli iz EPCG Pozitivni efekti nakon proširenja porfolia Projekta Solari 5000+ bili bi brojni: stvaranje stabilne osnove za uposlenost dijela zaposlenih u EŽN-u u radionici za PVC stolariju na duži period, unapređenje energetskih karakteristika objekata iz kategorije domaćinstava, smanjenje potrošnje električne energije u domaćinstvima, oslobađanje veće količine električne energije iz obnovljivih izvora za korišćenje u drugim sektorima i za izvoz, smanjenje troškova za uvoz električne energije, dostupnost enegretski efikasne stolarije većini građana kroz mogućnost otplate stolarije na rate, unapređenje komfora u objektima stanovanja, razvoj investicionog ambijenta u oblastima obnovljivih izvora energije.

“Rukovodeći se navedenim podacima, u smislu opravdanosti predloga za proširenje portfolija Projekta Solari 5000+ i na ugradnju energetski efikasne stolarije, inicijativa je upućena Odboru direktora EPCG na usvajanje i, ukoliko ista bude prihvaćena, u daljoj realizaciji Projekta korisnicima biće ponuđena mogućnost ugradnje PVC stolarije, čime bi se stekli uslovi da se pokrene izrada PVC stolarije u EŽN-u, ali i zakonski osnov za nabavku veće količine PVC profila”, kazali su iz EPCG-a.

“Zaključno, smatramo da bi, a conto nekih neutemeljenih reakcija na ministrovu jučerašnju najavu proširenja projekta Solari 5000+, svaki javni djelatnik prvo trebalo da se upozna sa materijom o kojoj govore ministar i drugi odgovorni ljudi iz energetskog sektora. Naravno, pod uslovom da je cilj opšte dobro, a ne sticanje jeftinih poena na bazi senzacionalizma”

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.