Projekat „EU podrška ZB6 KIF“ važan za regionalnu ekonomiju i integraciju zapadnog Balkana u EU

0

Na završnoj konferenciji projekta „EU podrška KIF ZB6“, u organizaciji Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB6) koja se održava u Prištini, predsjednici i predstavnici komora, kao i kompanije koje su imale konkretne benefite, predstavili su ključna postignuća i ukazali na njegovu važnost za regionalnu ekonomiju i integraciju zapadnog Balkana u EU.

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore, Nikola Vujović kazao je da upravo ovakvi projekti pokazuju superiornost Berlinskog procesa u odnosu na druge slične inicijative.

– Krovna inicijativa, poput ove, podrazumijeva konkretne mjere podrške od strane EU, uključujući finansijsku podršku, koja generiše brže i značajne efekte. To posebno utiče na konkurentnost kompanija u regionu i njihovu bolju pripremu za tržište EU – apostrofirao je on.

Prema njegovim riječima, ovakva podrška takođe šalje jasan signal donosiocima odluka da je proces proširenja živ i da već prepoznaje prve naredne članice u sukcesivnoj agendi punopravnog članstva.

Projekat „EU podrška KIF ZB6“ realizovan je od decembra 2019. do juna 2023. godine uz podršku Evropske komisije, sa ukupnom vrijednošću preko 2.8 miliona eura. Glavni ciljevi projekta su bili povećanje prekogranične poslovne saradnje na Zapadnom Balkanu kroz poboljšanje regionalnog pravnog i političkog okvira, podrška razvoju privatnog sektora i izgradnja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

Na otvaranju Konferencije, prisutne su pozdravili Thomas Hagleitner, šef kancelarije za politiku i regionalnu strategiju Zapadnog Balkana pri Evropskoj komisiji, Lulzim Rafuna, predsjednik Upravnog odbora WB6CIF i predsjednik Privredne komore Kosova, te Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije.

Oni su istakli značaj i potencijal ekonomija zapadno-balkanske šestorke, kao i važnost saradnje u okviru KIF-a.

Tokom prvo panela, u kom su učestvovali Nikola Vujović, potpredsjednik Privredne komore Crne Gore, Lulzim Rafuna, predsjednik Privredne komore Kosova, Ružica Futivoska, Privredna komora Sjeverne Makedonije, Ines Muçostepa, predsjednica Unije privrednih komora Albanije, Mihailo Vešović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije, te Mirko Bošković, zamjenik generalnog sekretara u Komori BiH, istaknut je pozitivan uticaj podrške EU zemljama članicama ZB6KIF.

Na drugom panelu, predstavnici kompanija iz regiona govorili su o ostvarenim benefitima kroz ZB6KIF aktivnosti.

Aleksandar Rajković,  „13. jul – Plantaže“, posebno je istakao korišćenje online baze podataka na kojoj izvoznici mogu pronaći potrebne informacije za plasman svojih proizvoda na EU tržište, uključujući tražnju za određenom robom, potrebne količine i cijene, te zajedničku izradu strategije kompanije za izlazak na EU tržište.

Tokom prethodne tri godine, više od 6.500 kompanija iz svih 6 ekonomija Zapadnog Balkana učestvovalo je u projektu, koji je pružio niz besplatnih usluga i aktivnosti.

Projekat je takođe pružio tehničku podršku firmama za pristup sredstvima Evropske unije i drugim izvorima finansiranja, pri čemu su firme iz Crne Gore do sada dobile preko 800.000 eura sredstava. Takođe, organizovane su obuke i info dani o različitim temama, kao i investicione konferencije u Beogradu, Ljubljani i Hanoveru.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.