Procurili tajni dokumenti vezani za Google-ov algoritam pretrage

0

Webmasteri i marketinške zajednice, koji se bave optimizacijom pretrage (SEO) odjednom su se domogli na hiljade stranica interne dokumentacije vezane za Google-ov algoritam pretrage. Oni će sada moći da prouče kako Google izbacuje rezultate.

Dokumente je našao na GitHub-u i predao javnosti Erfan Azimi, koji se bavi SEO i osnivač je EA Eagle Digital.

Dokumenti sadrže više od 2.500 stranica API dokumentacije koja sadrži 14.014 atributa API-ja za koje pretpostavlja da dolaze iz Googleovog internog „Content API Warehouse“. Na osnovu istorije dokumenata, utvrđeno je da su sačuvani na GitHub 27. marta 2024. i uklonjeni tek 7. maja 2024. Međutim, to je bilo dovoljno da budu dostupni javnosti, prenosi Bug.

API dokumentacija je, kako piše osnivač SEO agencije Moz Rand Fiškin, proširena na Hexdocs koji indeksira javne GitHub repozicije i pronađena je, tako da je sada dostupna i drugima.

Prema Fiškinovim izvorima koji su nekada radili u Google-u, ovakva dokumentacija postoji u gotovo svakom Google-ovom timu, objašnjavajući različite API atribute i module kako bi se oni koji rade na projektu upoznali s dostupnim elementima podataka. Ovi otkriveni dokumenti se podudaraju s drugim podacima u javnim GitHub repozitorijima i Google-ovoj Cloud API dokumentaciji, a korišćen je isti stil notacije, formatiranje, pa čak i imena i reference procesa/modula/svojstava.

Dokumenti najvjerojatnije nenamjerno objavljeni, odnosno da je neko učinio grešku koja je top menadžmentu Google-a dala nove glavobolje.

Posle javnog sprdanja s AI informacijama, i Google-ove odbrane da su to samo retki slučajevi kada „AI halucinira“, ipak ostaje „masnica na oku tako velike kompanije“.

 

Tajna o rangiranju u pretrazi

Google strogo čuva informacije o rangiranju u pretrazi, koliko zbog toga da bi se spriječile manipulacije rezultata, toliko i iz kompetitivnih razloga, odnosno da se zadrži prednost nad konkurencijom. Zato SEO stručnjaci koji su pregledali dokumente nazivaju ovo otkriće senzacionalnim.

Sadržaj proučenih dokumenata još niko nije u potpunosti analizirao, a Google se do sada nije oglasio u vezi ovih dokumenata.

Moguće je da neki od dokumentovanih sistema više nisu u funkciji. Međutim, ako je pretpostaviti da su dokumenti dijelom istiniti, ovo može da predstavlja veliko razočaranje za mnoge koji nastoje da kroz pretragu promovišu svoje usluge ili proizvode.

Fiškin je, nakon pregleda dokumenata, zaključio da Google-ovo rangiranje u pretrazi sada favorizuje velike, dominantne brendove. Iako to djeluje šokantno, potvrdile su se mnoge pređašnje tvrdnje da su rezultati pretraživanja manipulisani. Google se čak pred komisijom americkog Kongresa kleo da svi logaritmi rade u korist korisnika a ne korporacija.

“Okrenuli su se isključivom rangiranju i slanju prometa velikim, moćnim brendovima koji dominiraju web-om na račun malih, nezavisnih veb-stranica i kompanija,“ piše Fiškin.

Mnogi su odlučili da se zahvale Azimiju zato što je podatke sa GitHub-a.

„Preplavljen sam vrlo pozitivnom podrškom web mastera i marketinške zajednice. Curenje bi sigurno bilo nemoguće bez Randa Fiškina i Majkla Kinga, kao i google-ovca koji je najvjerojatnije slučajno izložio podatke na webu – brate/sestro, ako ovo čitaš, nadam se da si OK“, objavio je Azimi na LinkedIn-u.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.