Procjene pred izbore: Naprednjaci na preko 50 odsto, SPS siguran

1

U ovom trenutku u Skupštinu Srbije sigurno ulaze koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke, koja će vjerovatno imati više od 50 odsto, Socijalistička partija Srbije, a izvjesni su još SPAS Aleksandra Šapića i Srpska radikalna stranka, ocjenjuju sagovornici Kurira.

SPS zbog sigurnosti

Vladimir Pejić iz Faktor plusa kaže da naprednjaci u ovim okolnostima imaju iznad 50 odsto, da očekuje da će imati isto toliko procenata i u parlamentu, a da će SPS uzeti u koaliciju radi sigurnosti.

– Puno njih je blizu cenzusa, a vjerovatno neće ući. Sigurno će ući SNS, SPS, eventualno Šapić. Cenzus bi mogla da prođe i koalicija Metla, imaju mogućnost i Zavetnici. Mogli bi da pređu cenzus i koalicija „Srbija 21“ i Vojvođanski front – kaže Pejić i dodaje da na svakim izborima bude nekog iznenađenja, te da to očekuje i sada.

– Možda to budu Metla ili „1 od 5 miliona“, možda ostvare neki rezultat… Sa druge strane, strankama u bojkotu pada rejting – dodaje Pejić.

Prema riječima Bojana Klačara iz Cesida, neka vrsta izbornih projekcija o tome ko ulazi u parlament je preuranjena.

Objašnjava da su ljudima u Srbiji poznati i akteri koji bojkotuju izbore, kao i vladajuća stranka i SRS, a teško je prognozirati šta će se dešavati s biračima stranaka koje bojkotuju izbore – da li će ih bojkotovati ili se prikloniti nekom drugom.

– Neke koalicije koje su objavile da idu na izbore, tipa Metla ili „Zvono“, još uvijek su nevidljivi. Prelazno – to su SNS i SPS, a najbliži cenzusu u ovom trenutku su SPAS i SRS. Tako je bilo prije dva mjeseca, SPAS i SRS su prepoznatljivi, a i oni su i ranije najavili učestvovanje.

Na pitanje da li postoji šansa da Aleksandar Šapić bude dio vlasti, Klačar kaže da, gledano iz Šapićevog ugla, to nije neophodno i nije isplativo.

– Za njega bi bilo suviše rano da se utopi u neku koaliciju – dodaje Klačar.

1 Comment
  1. Što te biju ovi dobri ljudi komentariše

    B O J K O T

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.