Pročitajte odgovor profesorice Nadežde Basare KSCG-u na zakašnjeli predlog o produžetku saradnje

0

Klinički centar Crne Gore je obavijestio javnost da je svjetski priznata profesorica Nadežda Basara odbila produženje ugovora sa KCCG-om, iz razloga što ona nije bila zainteresovana za nastavak saradnje.

Našem portalu je doktorica Basara dostavila mejl koji je proslijedila 4. juna doktorici Vučković koja se posle skoro dva mjeseca od sastanka u Ministarstvu zdravlja, umjesto Direktora KCCG-a, obratila profesorka i to 3 dana po isteku ugovora (3. juna)sa predlogom za produžetak ugovora.

Basara tvrdi da na odgovor na predlog KCCG-a o produžetku saradnje, punih sedam nije dobila odgovor iz najveće crnogorske zdravstavne ustanove, zbog čega ih je 11. juna mejlom obavijestila da ne želi da produži odgovor.

Basarin odgovor od 4. juna, koji otkriva mnogo toga o stanju u KCCG-U, prenosimo u cjelosti:

– Poštovana Prof. Dr. Vučković,

Hvala na javljanju, žao mi je da se nismo u poslednjih godinu dana i upoznale.
Zainteresovana sam za produženje ugovora sa KCCG pod sledećim uslovima:
– da se izmjena sistematizacije za internu medicinu, koja je potpisana od Upravnog odbora KCCG i poslata Ministarstvu zdravlja jos u januaru 2024. potpiše, čime se jasno definiše Centar za transplantaciju matičnih ćelija i tim od 3 ljekara i 4 medicinske sestre. Nigde u svijetu se ne bave svi hematolozi transplantacijom, o čemu sam i direktora KCCG, Mr sc. Dr med. Aleksandra Radovića, na sastanku u Minstarstvu zdravlja u aprilu 2024. obavijestila. Za vrijeme moga ugovora i rada sa timom hematologa iz KCCG (Jour fix termini jednom nedeljno, pisanje SOP-ova, edukacija ljekara i med. sestara, konsultacije, prenamjena sobe i predsobe u transplantacionu sobu, itd), izabrala sam tim koji ima već pocetno iskustvo u transplantacijama, koji je zainteresovan i vrlo motivisan da se bavi svim aspektima transplantacije. Transplantacija matičnih ćelija hematopoeze je timski rad i zavisi od koordinacije multidisciplinarnog tima cijelog KCCG i Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore. Ovaj tim će biti odgovoran za program transplantacije, koji na osnovu incidence malignih hematoloških bolesti na broj stanovnika u Crnoj Gori treba da bude oko 50-60 transplantacija godišnje.
Ovo napominjem, jer su brojke o kojima je Dr Radović informisan (10-20) netačne i proizilaze iz neznanja onih koji su ga o ovim brojkama informisali. Kada smo već kod netačnih informacija koje su Dr Radoviću prenešene, broj hematologa u KCCG je 4, a ne 6. Osim toga, netačno je informisan da će tim za transplantaciju samo transplantirati, ovaj tim od 3 ljekara i 4 medicinske sestre, koji je edukovan za transplantaciju, će i dalje nastaviti da radi hematologiju, po planu. U ostale hematologe sam izgubila povjerenje jer su od početka moga ugovora blokirali moj rad. Na primjer, listu ljekova, koju ste spomenuli, sam dostavila u julu 2023, a krajem januara 2024 sam informisana da ista nije dalje proslijeđena i da Montefarm nije ni čuo za listu ljekova za transplantaciju.
– da direktor Fonda zdravstva potpiše ugovor sa Stefan Morsch Stiftung- om, kao centrom za traženje nesrodnog donora (search center), sa kojim imam dugogodišnju uspješnu saradnju. Ugovor na engleskom jeziku je dostavljen u zadnjem kvartalu 2023. i direktorijumu KCCG u prethodnom sastavu, i direktoru Fonda. Ovo je važno, jer se 80% alogenih transplantacija u zemljama koje su clanice EBMT (European bone marrow transplantation Society) radi od nesrodnog donora. S tim u vezi je Dr Radović na sastanku u Ministarstvu zdravlja bio mišljenja, da projekat transplantacije matičnih ćelija hematopoeze treba proglasiti nacionalnim projektom, i da ugovor treba da potpiše i ministar zdravlja. U vezi toga nisam kontaktirana niti od Dr Radovića, niti od Ministarstva zdravlja.
– Kada se osnuje centar za transplantaciju, da ostali hematolozi, koji nisu članovi tima za transplantaciju, počnu da se bave pravom hematologijom. Za Vašu informaciju, na KCCG hematolozi sve akutne mijeloidne leukemije, akutne limfoblastne leukemije, limfome centralnog nervnog sistema šalju na liječenje u inostranstvo, a ovo su glavne indikacije za alogenu kao i autologu transplantaciju. Na moje pitanje zbog čega se ove bolesti ne liječe u Centru za Hematologiju KCCG, rečeno mi je, zbog toga što ne može da se radi molekularna genetika. Molekularna genetika je važna za stratifikaciju leukemija na visoko, intermedijarno i nisko rizične, a na bazi rezultata se odlucuje o terapiji kod pacijenata, i moze na primjer da se uradi preko specijalizovane laboratorije MLL u MInhenu ili neke druge laboratorije. Znači bolesnici koji su dijagnostikovani sa gore navedenim bolestima, treba da se liječe u KCCG i transplantiraju u Centru za transplantaciju KCCG.
U iščekivanju Vašega odgovora
Srdačan pozdrav
Prof. Dr. sc dr. med Nadžzda Basara – piše u mejlu koji je Basara proslijedila doktorici iz KcCG-a.
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.