Privredna komora: Neophodna sinhronizacija djelovanja i partnerski odnos između javnog i privatnog sektora

0

Izmjene aktuelnog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, posebno u dijelu potencijalnih uvođenja novih ograničenja upotrebe bezdimnih duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru, negativno bi uticale na poslovanje ugostiteljskih objekata u Crnoj Gori, pokazuju najnoviji rezultati istraživanja, saopštila je Privredna komora Crne Gore.

„Istraživanje, sprovedeno među vlasnicima i menadžerima ugostiteljskih objekata u Crnoj Gori ukazuje da više od polovine ispitanika (59 odsto) vjeruje da bi dodatne zabrane u okviru izmjena postojećeg Zakona direktno uticale na navike građana, te posljedično dovele do pada prometa i manjeg obima posla u ugostiteljskim objektima. Rezultati ispitivanja pokazuju uvjerenje među vlasnicima i menadžerima ugostiteljskih objekata da bi dodatna zabrana korišćenja bezdimnih duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru navela ljude da djelimično ili u potpunosti krše ovu zabranu (55%), dok nemali broj njih misli i da bi dodatne zabrane navele korisnike alternativa da se vrate upotrebi cigareta (47%)“, navode oni.

Dodaju da istraživanje koje je sprovedeno u okviru priprema za turističku sezonu pokazuje veliku zabrinutost među ugostiteljima da bi nova ograničenja opteretila poslovanje u turizmu, ali i nepovoljno uticala na svijest pušača pa samim tim i na zaštitu javnog zdravlja, te se očekuje sinhronizacija djelovanja i partnerski odnos između javnog i privatnog sektora.

„Govoreći o efektima aktuelnog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda koji je usvojen 2019. godine, ispitani ugostitelji smatraju da su njegove odredbe uglavnom zadovoljavajuće (80%), jer je jasno definisao način na koji se duvanski proizvodi i novi proizvodi na bazi duvana i nikotina koriste u zatvorenom prostoru. Istraživanje je sprovedeno tokom maja 2024. u 18 gradova i opština u Crnoj Gori,  među 300 vlasnika i menadžera  koji raspolažu ugostiteljskim objektima površine od 50 do 200 kvadratnih metara“, zaključuju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.