Privedeno nekoliko novinara u Minsku

0

Nekoliko novinara i snimatelja privedeno je dok je izveštavalo sa opozicionog protesta koji su u centru grada organizovale žene. Jedan od njih je u međuvremenu pušten, saopštilo je Bjelorusko udruženje novinara.

Reč o „Maršu žena“. Policija nije odobrila održavanje tog skupa.

„Na Trgu pobjede tokom direktnog programa privedena je snimateljska ekipa ‘Radija sloboda’ “, navelo je Udruženje.

Priveden je i novinar Dojče velea koji prvo odveden u stanicu policije a kasnije pušten.

Saopšteno je i da posle skupa nema informacija o novinarima TV „Belsat“. Udruženje ne iskuljučuje mogućnost da su i oni privedeni.

Skup je završen a četiri stanice metroa u centru koje su iz bezbjednosnih razloga bile zatvore sada funkcionišu normalno.

Masovni protesti opozicije počeli su u Bjelorusiji 9. avgusta, nakon predsjedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobijedio aktuelni predsjednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobijedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbijednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.