Priština zabranila Selakoviću posjetu KiM

0

Ministarstvo spoljnih poslova privremenih institucija u Prištini danas je odbilo zahtjev generalnog sekretara predsjednika Srbije Nikole Selakovića da posjeti Kosovo 14. marta, javlja Koha.

Kako je saopštilo to ministarstvo, o takvim zahtjevima raspravljaće se tek nakon puštanja Nezira Mehmetaja, koga je srpska policija uhapsila 4. januara na prelazu Merdare zbog sumnje za ratni zločin, prenosi Koha.

U saopštenju ministarstva se kaže da je zahtjev odbijen zbog “nepravednog hapšenja” i “neprekidnog pritvora” od strane beogradskih vlasti Nezira Mehmetaja, mada sve činjenice, kako tvrde, govore da bi on trebalo da bude pušten što prije, prenosi Kosovo onlajn.

Đurić: Priština opet prekršila sporazum o slobodi kretanja

Direktor Kancvelčarije za KiM Marko Đurić kaže da je Priština zabranom ulaska na Kosovo i Metohiju generalnom sekretaru predsjednika Srbije Nikoli Selakoviću još jednom na prekršila sporazume o slobodi kretanja čiji je garant EU i pogazila sve evropske standarde poštovanja ljudskih prava i sloboda.

– Evropska unija je obavezna da preduzme korake i mjere kako bi osigurala sprovođenje sporazuma u čijem je donošenju posredovala u okviru dijaloga Beograda i Prištine, a na hitnu akciju poziva i činjenica da je ova zabrana donijeta kako bi se uticalo na nezavisne pravosudne organe Srbije – naveo je Đurić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.