Prije pet godina: Nasilno razbijen protest DF-a, hapšeni poslanici, građani i urednici Borbe i IN4S-a!

Prije pet godina: Nasilno razbijen protest DF-a, hapšeni poslanici, građani i urednici Borbe i IN4S-a!

Danas se navršava pet godina, od kada je 17. oktobra 2015. godine, više stotina policajaca u opremi za razbijanje nereda je upotrebom sile razbilo mirni protest u organizaciji Demokratskog fronta koji se 20 dana odvijao ispred zgrade Skupštine Crne Gore.

Policija je prije svitanja okupirala prostor ispred Skupštine na kom su bili šatori, i brutalnom upotrebom sile i prebijanjima i hapšenjima, rasturila „slobodnu teritoriju“, kako je tih dana popularno nazivano „šatorsko naselje“.

Pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević je tog jutra obavijestio poslanika DF-a Milutina Đukanovića, koji je prijavljen kao organizator protesta, da se protest prekida. Đukanović i ostali poslanici su to odbili, da bi šef Centra bezbjednosti Podgorica Jovica Rečević preko mikrofona saopštio da je skup zabranjen.

Nakon toga počelo je razbijanje prostesta.

Elevator je poslat da sruši binu. MUP je tog jutra bagerom „očistio“ šatore, binu i ostale objekte sa mjesta protesta.

Pod šatorima je u tom trenutku spavalo oko 50takljudi naoružanih samo pištaljkama. Uhapšeni su bili poslanici DF-a Slaven Radunović i Vladislav Bojović, a Milan Knežević je završio u Urgentnom, i njegov vozač Duško Knežević. Tokom okršaja jedan pripadnik vatrogasne je upotrebio silu i udario profesora Branka Radulovića.

Poslanik Milan Knežević je završio u Urgentnom centru nakon što je isprskan sprejem u lice. U akciji razbijanja protesta je učestvovala i komunalna policija.

Na svojoj novinarskoh dužnosti tog jutra uhapšeni su i urednici portla Borba i IN4S, Dražen Živković i Gojko Raičević.

Predsjednik mreže mladi Pokreta za promjene Nikola Bajčetić pokušao da je automobilom da spriječi uklanjanje šatora, i tom prilikom prebijen i uhapšen, a kasnije i osuđen na 3 mjeseca zatvora, koje je odležao u Spužu. Takođe te večeri, policija je demolirala njegov automobil.

Bajčetić je osuđen pod optužbom za „sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti u pokušaju“ jer je vozilom probio policijsku patrolu i kordon, čime je navodno ugrozio živote učesnika protesta i policajaca tog dana.

Njemu je određena kazna zatvorom 2017. godine, uprkos izvještaju Kancelarije zaštitnika ljudskih prava i sloboda, koja je na osnovu video-materijala, nalaza ljekara i sudskih vještaka, utvrdila da je isti tom prilikom bio žrtva postupanja policijskih službenika gdje je, kako se navodi, tokom hapšenja zlostavljan, a došlo je i do nečovječnog i ponižavajućeg postupanja.

17. oktobar biće uvod u proteste na kojima su uhapšene i prebijene desetine građana, a kkoji su se održali već sledeće noći 18. oktobra i veliki protest 24. oktobra.

Related posts

4 Comments

 1. Vesna

  Bravo za Df koji je svojom istrajnom, hrabrom borbom doveo do sloma poslednjeg diktatorskog rezima u Evropi

  Reply
 2. Branka

  Narod vam to nece nikada zaboravit
  Vi ste bili jedina politicka organizacija koja je pruzala otpor i pokazala pravo lice dijtatorsko- kriminalnog rezima

  Reply
 3. Jovana

  E sad , mene zanima gdje su bili sadasnji eksperti kao i sami mandatar
  Bojim se da se na kraju ne otrije da su pod gas- maskma bili Srecko Crnogorac i jos nekolicina ,, eksperata”

  4
  3
  Reply

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *