Prihodi MA pali 80 odsto

0

On je u intervjuu Pobjedi kazao da u kompaniji nastoje da krizu tretiraju kao izazov koji će prevazići i da čekaju na dobre vijesti koje će im pomoći, prije svega konačnu liberalizaciju saobraćaja sa Srbijom po pitanju zdravstvenih mjera i otvaranje tržišta Rusije za letove MA.

Ristić smatra da će MA biti potrebna pomoć Vlade za prevazilaženje posljedica krize, kao i da je organizovan i odgovoran nacionalni prevoznik Crnoj Gori potreban minimalno na srednji rok, a po njegovom ličnom uvjerenju i trajno.

On je naveo da se Zakon o konsolidaciji nacionalnog avio-prevoznika od skoro počeo primenjivati i da MA prema planu koristi sredstva koja su predviđena zakonom. Zakonom, koji je usvojen krajem prošle godine, predviđena je dokapitalizacija kompanije ulaganjem 155 miliona EUR u periodu od šest godina za pokrivanje dospjelih obaveza prema povjeriocima i investicije u razvoj.

Ristić je saopštio da je pandemija koronavirusa imala i još ima razarajuće posljedice po poslovanje svih činilaca avio-saobraćaja. Poseban problem je, prema njegovim riječima, to što kriza još traje, a posljedice su vidljive svakog dana u manjku avio-putnika i redukovanoj tražnji za avio-uslugama.

“Tako teška kriza, najteža od osnivanja, već pet mjeseci je svakodnevnica rada u MA. Ograničenje i uslovljavanje kretanja ljudi je faktor sa kojim moramo računati i u narednom vremenu, nadajući se ipak da je to na kratak rok. Sve što iskustveno možemo sada izvesti kao zaključak, je da do masovne vakcinacije ovaj problem neće prestati da efektira avijaciju”, naveo je Ristić.

On je podsjetio da su stalna fluktuacija i izmjene pravila putovanja ozbiljan ograničavajući faktor za planiranje poslovnja, čak i na kratak rok.

“Pokušavamo da budemo fleksibilni, kooperativni i brzi u odnosu na potrebe turističke privrede, dobro organizovani i funkcionalini da bi sebi povećali šanse da preživimo ovu krizu. Razrađeni plan rada je svega za par sedmica unaprijed”, kazao je Ristić.

On je dodao da je MA u prvih sedam mjeseci, u poređenju sa prošlom godinom, imao pad prihoda od čak 80 odsto.

“Umjesto prošlogodišnjih skoro 30 miliona EUR neto prihoda, u koje nijesu uračunate areodromske takse, ove godine bilježimo prihod od šest miliona. Izgubili smo najznačajnije saobraćajne mjesece u godini, skoro kompletnu ljetnju saobraćajnu sezonu. Ovo samo po sebi, dovoljno govori o poziciji u kojoj se nalazimo”, saopštio je Ristić.

On smatra da je predikcija konačnog poslovnog rezultata u ovom momentu realno teško moguća, kao i da bi za kompaniju bila demotivišuća.

“Želimo da vjerujemo i iz sve snage radimo na način da ovu krizu tretiramo kao prolaznu, kao izazov koji će MA prevazići. Čekamo na dobre vijesti koje će nam pomoći, a tu prije svega mislimo na konačnu liberalizaciju saobraćaja sa Srbijom po pitanju zdravstvenih mjera i otvaranje tržišta Rusije za naše letove”, naveo je Ristić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.