Presudu za “državni udar” ne mogu napisati u zakonskom roku!

0

“Obavještavamo Vas da je sudija Suzana Mugoša, predsjednica specijalnog vijeća, u skladu sa zakonom, obavijestila predsjednika Višeg suda u Podgorici Borisa Savića, da nije u mogućnosti da u zakonskom roku pisano izradi navedenu presudu okrivljenima za “pokušaj terorizma”, kazala je Aida Muzurović , samostalni savjetnik za odnose sa javnošću, na pitanja “Vijesti”.

Ranije je iz tog suda objašnjeno da je rok dva mjeseca za pisanje presude u složenim predmetima, što je propisano članom 378 Zakonika o krivičnom postupku, s tim što može biti duži ukoliko o tome predsjednik vijeća obavijesti predsjednika suda.

Viši sud u Podgorici je devetog maja izrekao prvostepenu presudu kojom je osudio lidere DF-a Andriju Mandića i Milana Kneževića na po pet godina zatvora u slučaju poznatom kao “državni udar”. Vozač Demokratskog fronta Mihailo Čađenović osuđen je na godinu i šest mjeseci zatvora. Ruski državljani Eduard Šišmakov osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, a Vladimir Popov na jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina za ista krivična djela. Bivši komandant srpske Žandarmerije okrivljeni Bratislav Dikić osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam godina za krivična djela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije. Pedrag Bogićević je za ista kjrivična djela osuđen na sedam godina godina zatvora.

Nemanja Ristić osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina za krivična djela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije, Srboljub Đorđević i Milan Dušić na po godinu i po zatvora, Branka Milić na tri godine zatvora, Dragan Maksić na godinu i devet mjeseci zatvora. Kristina Hristić je osuđena na godinu zatvora uslovno na dvije godine ukoliko ne ponovi krivično djelo, računajući od dana pravosnažnosti.

Kriminalna organizacija, koju su stvorili ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, planirala je da na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, pomoću Demokratskog fronta, sukobe se sa crnogorskom policijom i nasilno zauzmu Skupštinu Crne Gore, i da otmu i ubiju tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića. Suština obrazloženja prvostepene presude je da je cilj kriminalne organizacije bio da se spriječi ulazak Crne Gore u NATO savez.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.