Preminuo nekadašnji dekan Muzičke akademije, Vladimir Bočkarjov

0

U Podgorici je juče preminuo Vladimir Bočkarjov, istaknuti član Muzičke akademije i njen nekadašnji dekan.

Bočkarjov je posvetio svoj život muzici i obrazovanju.

Diplomirao je na Moskovskom državnom konzervatorijumu „Čajkovski“, u klasi prof. Lava Naumova, jednog od najuspješnijih predstavnika pijanističke škole čuvenog G. Nejgauza.

Laureat je prvih nagrada na brojnim takmičenjima u SSSR-u ( 1964, 1965, 1967. godine) i dobitnik specijalne diplome Svesaveznog takmičenju „Čajkovski“ 1969. godine, koju mu je dodijelio žiri pod presjedavanjem Emila Gileljsa.

Tokom dvadeset godina njegova pedagoška djelatnost bila je vezana za moskovsku državnu akademiju „Gnjesinih“. Uporedo sa pedagoškim djelovanjem, nastupao je širom Sovjetskog Saveza, Mongoliji, Alžiru, SAD-u, Italiji.

Od 1992. godine živio je i radio u Crnoj Gori kao profesor klavira na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

Bio je član žirija na Međunarodnim takmičenjima u Beogradu, Nišu, Banja Luci, Crotoneu /Italija/. Držao je majstorske kurseve u Moskvi (za polaznike iz SAD i Japana),Crnoj Gori, Češkoj, SAD i BiH. Njegovi diplomirani studenti djeluju u Evropi, Aziji, Americi, Australiji.

Nastupao je na muzičkim festivalima u Baru, Budvi, Podgorici, Beogradu, Kotoru, sa nacionalnim orkestrima Rusije, Alžira, Crne Gore i kamernim ansamblima „Leopolis Strings“ i „Kotor art“.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.