Premijer Italije nazvao Erdogana diktatorom zbog odnosa prema Fon der Lajer

0

Premijer Italije Mario Dragi optužio je turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da je ponizio predsjednicu Evropske komisije (EK) Ursulu Fon der Lajen ranije ove nedjelje, tokom njene posjete Ankari.

Fon der Lajen i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel su se susreli sa Erdoanom u Ankari u srijedu.

Predsjednica EK je morala da se povuče nazad kada su dvojica muškarca sjeli na dvije stolice koje su bile pripremljene za razgovor, pa je Fon der Lajen morala da sjedne na sofu, prenosi Rojters.

“Apsolutno se ne slažem sa Erdoganovim ponašanjem prema predsjednici Fon der Lajen. Smatram da to nije bilo primjereno ponašanje i žao mi je zbog ponižavanja Fon der Lajen”, rekao je Dragi.

On je dodao da se sa “diktatorima” mora biti iskren.

“Sa njima, hajde da ih nazovemo ono što jesu – diktatori – ili sa kim god treba da koordiniramo, moramo biti iskreni kada izražavamo različite poglede i stavove”, dodao je Dragi.

Reagovao je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, koji je sinoć rekao da Turska snažno osuđuje “ružne” komentare koje je izrekao premijer italije Mario Dragi.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske pozvalo je u četvrtak italijanskog ambasadora Masima Đanija na razgovor kako bi osudilo izjave premijera Italije Maria Dragija o turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

U razgovoru s novinarima rano u četvrtak, Čavušoglu je rekao da je Turska zadovoljila sve protokolarne zahtjeve upućene od strane EU.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova je uputilo zahtjev premijeru Italije da povuče “drske i ružne izjave” u vezi s predsjednikom Turske Erdoganom.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.