Preko 1.000 roditelja potpisalo peticiju: Traže da djeca ne nose maske

0

Preko 1.000 roditelja potpisalo je peticiju kojom traže da se ukine nošenje maski u učionicama, kako bi se zaštitilo njihovo zdravlje i oslobodili se dodatnog psihičkog napora tokom časova.

Jedna od majki koja podržava peticiju Dejana Stanić kazala je za Dan da su pisali Ministarstvu prosvjete i da su naišli na ignorisanje.

Ona navodi da traže i da se omoguće jednaki uslovi za sve učenike ili da svi mogu da prate nastavu, ili da svi budu kod kuće i da onlajn nastave školovanje.

“Zahtijevamo da učenici samo do ulaza u učionicu nose masku i onda da ih skinu. Smatramo da bi trebalo obezbijediti potrebnu distancu od klupe do klupe i adekvatnu higijenu, što je dovoljno za prevenciju. Ovako sa maskama, djeca će samo biti izložena dodatnom stresu, opterećenju i to će kod njih proizvesti nepotreban strah. Prikupili smo dovoljan broj potpisa podrške i očekujem da nas bude još. Smatramo da na ovaj način ne štitimo zdravlje učenika. Objavljeni su i slučajevi iz inostranstva gdje je jedan učenik od šoka i bez vazduha pod maskom preminuo, dok se drugi onesvijestio. Moram i ovo da dodam, ako bude onlajn učenja, tražimo da škole organizuju tehničku podršku kao što su telefoni, tableti i laptopovi, kao i internet, jer ima mnogo porodica sa više djece i ne mogu svi pratiti nastavu sa jednog uređaja. To je mučenje i za djecu i za roditelje. Ovo je stav svih roditelja”, kaže Stanić.

Iz udruženja Roditelji takođe ističu da se protive odluci da djeca pod maskama prate nastavu, smatrajući to nepotrebnim.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.