Pregovori iza kulisa: Struja unutar DPS-a protiv kandidature Lidije Vukčević za šefa VDT-a!

Pregovori iza kulisa: Struja unutar DPS-a protiv kandidature Lidije Vukčević za šefa VDT-a!

Demokratska partija socijalista (DPS) nije jedinstvena u podršci Lidiji Vukčević, sadašnjoj specijalnoj tužiteljki, koja se kandidovala za šefa VDT-a, otkriva Borba.

Njena kandidatura, prema našim saznanjima, nije plod dogovora unutar sistema, već je dio projekta samo jedne grupacije u vladajućoj partiji.

Vrhovno državno tužilaštvo je u v.d. stanju već mjesec dana, a tu institucija potresa niz korupcionaških afera.

Prema našim saznanjima u vrhu DPS-a, ta partija ne stoji iza kandidature Lidije Vukčević, iako postoje neki signali iz međunarodne zajednice da bi mogao da se izvrši pritisak na neke opozicione poslanike da podrže taj izbor. Iako je bilo najava da bi tako nešto moglo da se desi, u drugom krugu glasanja, sada se stvari dodatno komplikuju, jer ona nema podršku kompletnog DPS-a.

Zato uveliko iza kulisa traju pregovori vezano za rješenje novonastale situacije, a protiv ove kandidature je i ministar pravde Zoran Pažin.

Lidija Vukčević je konkurisala za šefa VDT-a, a u javnosti je poznata kao tužiteljka u predmetima protiv Nebojše Medojevića, funkcionera DF-a.

Skupština Crne Gore zasada nema dvotrećinsku ali ni tropetinsku većinu za izbor vrhovnog državnog tužioca.

Da bi VDT bio izabran u skupštini na prvom glasanju potrebno je obezbijediti dvotrećinsku većinu, odnosno glasove 54 poslanika.

To znači da uz poslanike vladajuće koalicije novog tužioca treba da podrži još 12 poslanika opozicije.

Ukoliko tužilac ne bude izabran u prvom glasanju, drugo se organizuje mjesec kasnije kada je potrebno obezbijediti tropetinsku većinu odnosno glasove 48 poslanika.

Related posts

3 Comments

  1. Pingback: DF, SDP i nezavisni poslanici protiv: Sudbina Lidije Vukčević u rukama DPS-a i Demokrata! - Borba

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *