“Pregovore Srbije i Kosova obnovićemo u junu čim se otvore granice!”

2

Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova, namerava da prvu rundu pregovora uskoro priredi u Briselu, po mogućnosti već tokom juna.

Tu nameru je Lajčak predstavio diplomatskim predstavnicima zemalja članica EU na sastanku Političkog i bezbednosnog komiteta EU, gde je još jednom dobio formalnu podršku za obnavljanje dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Po izvorima Radio Slobodna Evropa (RSE) sa sastanka, Lajčak namerava da stupi u kontakt sa zvaničnom Prištinom “istog dana” kad se formira vlada Kosova – što je najavljeno za sredu, kako bi se obavile poslednje pripreme za održavanje nove runde.

Time bi se obeležilo ponovno pokretanje dijaloga.Da bi uspeo Lajčakov plan o novoj rundi dijaloga, potrebno je otvaranje granica, što se očekuje 15. juna, daa bi pregovarači mogli da dodju u Brisel.

Kako je rečeno RSE, specijalni predstavnik Lajčak je “izričito naglasio” da će požuriti organizovanje prvog susreta, te stoga neće čekati na okončanje izbora u Srbiji, najvljenih za 21. jun, već će rundu pregovora organizovati odmah po otvaranju granica.

Lajčak je, kako se navodi, rekao da to neće više biti dijalog o tehničkim pitanjima, već “visoko politički proces”. RSE dodaje da se “ubedljiva većina” diplomatskih predstavnika zemalja EU na sastanku izjasnila protiv mogućnosti razmene teritorija Srbije i Kosova, aa da su posebno Nemačka i Francuska “oštro i jasno protiv te ideje”.

2 Comments
  1. Q komentariše

    A sta je sa Zajednicom srpskih opstina ? Vas siptari razguzuju gdje god stignu.

  2. Munja komentariše

    Tako je Lajčak, ponozi Vučiću da prizna drzavu Kosovo, da sve prođe miirno i da nastave da žive složno kao dvije dobrosusjedne države..

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.